Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги за комуналку на окупованих територіях: в YASNO пояснили, як відредагувати платіжки

Розповідаємо, як діяти, коли споживач, який не проживає в помешканні, продовжує отримувати рахунки за електроенергію

Фото: УНІАН

Як перерахувати борг за світло на деокупованій території

Фото: УНІАН

Багато українців в умовах війни були вимушені виїхати зі своїх квартир та будинків. Але, навіть не проживаючи у своїх домівках, вони отримують повідомлення про заборгованість за світло. Клієнт відповідно не згоден, рахунок не сплачує і так починає формуватись заборгованість.

Про те, як уникнути подібних проблем, розповіли в компанії YASNO.

Основною причиною таких несподіванок є те, що оператор системи розподілу та постачальник не знають, що в будинку ніхто не проживає. Тому відбувається розрахунок за середньодобовим споживанням, а не за актуальними показниками лічильника, які споживачі повинні подавати щомісяця.

Як вирішити питання

Можна виділити три основних сценарії, які можуть виникнути:

  • територія деокупована, людина повертається додому і бачить, що має заборгованість за світло. При цьому в помешканні ніхто не жив, прилади були вимкнені, але борг усе одно нараховано. У такому випадку треба надати актуальні показання лічильника, адже заборгованість може бути значно більша, оскільки рахунок сформовано на основі середньодобового споживання. По них зроблять перерахунок за весь період, коли показання не передавали. Якщо в помешканні все-таки хтось жив, родичі, наприклад, то питання потрібно вирішувати з ними. У випадку, коли це були військові, варто звернутись до ОВА й оформити відшкодування;
  • людина повертається, квартира зруйнована, але борг за електроенергію нараховано по середнім показникам. Як і в першому випадку, оператор розподілу може не знати, що квартиру знищено. Для того, щоб провели перерахунок, треба отримати довідку про зруйноване майно та надати її постачальнику послуг. Такий документ можна отримати офлайн у військовій адміністрації міста чи області, або подати повідомлення про зруйноване майно онлайн через портал "Дія". Після цього сума для сплати буде скорегована, а лічильник знімуть з обліку;
  • власник/власниця не знає, чи вціліла квартира, не планує повертатися, а нарахування продовжуються. Якщо власник впевнений, що всі прилади вимкнені й у квартирі ніхто не живе, то треба регулярно передавати останні показання лічильника. Їх можна знайти там, де вони подавались – в особистому кабінеті, чатботі тощо. У випадку, коли хтось має доступ до помешкання – родичі або сусіди, вони можуть записувати актуальні показники та передавати їх власнику. При умові, що у районі, де знаходиться квартира, безпечно і нема обстрілів, зняти актуальні показники може контролер. Цифри, які він отримає, стануть пріоритетними, і нарахування проводитимуться за ними.

Раніше ми писали про те, якими будуть графіки відключень електроенергії, а також як автоматично передавати показники електролічильника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.