Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям заборонять вимикати світло взимку – хто у списку

В уряді планують затвердити проект постанови, який передбачатиме заборону на припинення електропостачання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям взимку заборонять вимикати світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Кабінеті міністрів України підготували проект постанови, який передбачає, що за борги взимку заборонять вимикати світло. Однак нововведення стосуватимуться лише деяких категорій вразливих споживачів електричної енергії.

Про це йдеться в проекті постанови, яка розміщена для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Таким чином світло заборонять вимикати таким категоріям українців:

  • одержувачам житлових субсидій;
  • особам з інвалідністю І та ІІ групи, в тому числі особи, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами житлових субсидій;
  • особам, які утримують дитячі будинки сімейного типу і які не є одержувачами житлових субсидій;
  • багатодітним та малозабезпеченим сім’ям;
  • прийомним сім’ям, які мають під опікою трьох і більше дітей;
  • побутовим споживачам електричної енергії, які знаходяться в житлових приміщеннях (квартирах, будинках), життя та здоров’я яких залежить від безперервної роботи медичного обладнання, яке живиться від електричних мереж, що підтверджується відомостями та / або документами, і які не є одержувачами житлових субсидій.

Які додаткові заходи запровадить уряд

Також щодо категорій вразливих споживачів повинні застосувати спеціальні додаткові заходи. Наприклад, постачальника послуг можуть зобов'язати запропонувати таким споживачам укласти договір про реструктуризацію заборгованості (за наявності) з оплати за спожиту електричну енергію за визначеним графіком погашення заборгованості, щомісячний платіж в якому не перевищуватиме 20% прожиткового мінімуму.

При цьому відключати електроенергію за борги мають заборонити у період з 15 жовтня по 15 квітня.

Якщо ж електроенергію вимикають планово, то оператори систем розподілу будуть зобов'язані завчасно повідомляти споживачів про такі відключення.

Крім того, до спеціальних додаткових заходів захисту вразливих категорій споживачів віднесли:

  • обов’язок операторів систем розподілу забезпечувати безкоштовний ремонт / відновлення внутрішніх електричних мереж в житловому приміщенні споживача, що перебувають в аварійному стані;
  • звільнення споживачів від нарахування штрафних санкцій, неустойок (пені) через несвоєчасну сплату за спожиту електроенергію на період дії договору про реструктуризацію заборгованості;
  • звільнення споживача від обов’язку відшкодування витрат на відновлення / припинення постачання електричної енергії на об’єкт споживача;
  • першочергове надання послуг з відновлення постачання електричної енергії на об’єкт споживача в разі аварійних відключень електричної енергії;
  • надання вразливим споживачам права на першочергове обслуговування у центрах обслуговування;
  • задоволення спеціальних потреб споживачів в отриманні інформації та комунікації з постачальниками універсальних послуг (запровадження особливих форматів рахунків, здійснення особистих візитів до споживача, використання електронних сервісів, месенджерів тощо).

Хто може не платити за комуналку під час війни

Ми вже розповідали, що українці, які понад 30 днів не жили у своїх квартирах чи будинках, мають право не сплачувати за комунальні послуги. Таким споживачам постачальник послуг може зробити перерахунок, й тоді оплату за комуналку спишуть або встановлять переплату.

Щоб скористатися цим правом, споживачам потрібно звернутися із відповідною заявою до постачальника комунальних послуг та надати довідку про свою відсутність у квартирі/будинку – якщо людина перебуває в іншому місті або за кордоном, це можна зробити й в електронному вигляді.

Раніше ми писали про те, як дізнатися борги за комуналку за конкретною адресою. Також ми розповідали, що у Кабміні натякнули, коли знову переглянуть тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.