Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть отримати 100% знижку на газ – хто у списку

Розповідаємо, для кого передбачені пільги та куди звернутися, щоб їх отримати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право на знижку на газ

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці мають можливість зекономити на послугах з постачання газу. Для деяких споживачів передбачена знижка у 100%, тобто на весь споживаний обсяг газу.

Pro Гроші пояснюють, які категорії українців можуть отримати таку знижку.

Кому надають знижку 100%

Користування такими пільгами передбачене у Законі України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Відповідно до цього документу, право не сплачувати за споживання газу мають:

  • члени сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • особи з особливими заслугами перед Батьківщиною;
  • батьки померлої особи з особливими нагородами;
  • вдови (вдівці) особи з особливими нагородами.

Які ще знижки передбачені

Крім того, законом передбачені різні відсотки знижки на газ у межах середніх норм споживання. Те, яку знижку отримає громадянин, залежить від присвоєної йому пільгової категорії:

  • учасник бойових дій – 75%
  • учасник війни – 50%
  • член сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни, захисників та захисниць України — 50%

При цьому важливо пам'ятати про таку умову: пільгу виділяють лише на соціальну норму, розраховану для кожної сім'ї. Вона залежить від кількості членів сім'ї пільговика та виду споживання газу.

До того ж для отримання пільги є ще деякі додаткові умови. Її можуть надати, якщо за попередні шість місяців розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї з розрахунку на одну особу не перевищував величини доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу.

Однак з цього правила є винятки. Вони стосуються таких категорій чоловіків:

  • учасників бойових дій;
  • осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Де оформити знижку

Для цього потрібно звернутися до Пенсійного фонду України. Зробити це можна як через офіційний сайт, так і у відділенні ПФУ особисто.

Також є можливість подати заявку на отримання пільги через уповноважених осіб територіального товариства або у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Після того, як ПФУ узгодить усі нюанси, кошти на оплату комунальних послуг споживач отримає готівкою.

Кому можуть пробачити борги за комуналку

Нагадаємо, ми писали, що під час воєнного стану за житлово-комунальні послуги можуть не платити усі громадяни, які понад 30 днів не живуть у своїй квартирі чи будинку.

Щоб отримати право не сплачувати за комуналку, потрібно звернутися до свого постачальника послуг із заявою. Він зробить вам перерахунок, і після цього спише оплату або буде переплата. Однак треба бути готовим, що доведеться надати довідку про те, що ви не живете у своїй оселі.

Раніше ми розповідали, які тарифи точно не підвищать до кінця війни. Також ми повідомляли, що деякі водоканали підвищили тарифи попри рішення уряду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.