Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі водоканали підвищили тарифи попри рішення уряду – чому так сталося

Експерт пояснив, коли можуть підвищити тарифи на водопостачання та для кого вони вже зросли

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У деяких містах тарифи на воду зросли

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд заблокував підвищення тарифів на воду, які повинні були зрости з 1 липня. Однак попри це у деяких водоканалів тарифи все ж зросли.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у коментарі "Громадському радіо" пояснив, чому так відбулося.

Він уточнив, що тарифи підняли саме у малих водоканалах. За словами експерта, це відбулося тому, що вони не підпорядковуються НКРЕКП.

"І там є розділення. Великі водоканали піднімають тарифи, подаючи заявки в НКРЕКП, а малі водоканали приймають такі рішення на рівні виконкомів міськрад. Тому малі водоканали вже попіднімали тарифи", – пояснив Попенко.

Втім він зауважив, що це абсолютно ніяк не допомогло водоканалам вирішити питання щодо заборгованостей.

"Тому що більшість з них мають 20-25 тисяч абонентів. А для беззбитковості водоканал повинен бути хоча б 100 тисяч абонентів. Тому всі ці підняття тарифів, наразі не вирішують ніяких проблем", – додав Попенко.

За словами експерта, це питання потрібно вирішувати на іншому рівні.

Чи зростуть тарифи на воду у 2023 році

Щодо вартості водопостачання у великих містах, Попенко вважає, що до кінця року тарифи зростати не будуть.

"Після того, як особисто президент та прем’єр-міністр підняли питання, що зростання тарифів водопостачання та водовідведення не на часі, то я не думаю, що хтось зараз захоче піднімати це питання. Тому до кінця року тарифи водоканалів не будуть зростати", – аргументував експерт свою думку.

Чому скасували підвищення тарифів на воду

Як відомо, з 1 липня в Україні планували підвищити вартість водопостачання. Однак це рішення заблокували президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Очільник уряду заявив, що місцеві бюджети здатні самостійно підтримати водоканали та не підвищувати тарифи на водопостачання. За його словами, в місцевих бюджетах на залишках на сьогодні понад 150 млрд грн.

Він додав, що ці витрати не повинні перекладатися на плечі українців, а владу на місцях закликав владнати питання з водоканалами.

Однак, на думку експертів, підвищення тарифів на воду не уникнути. Все через те, що інфляція під час війни (26,6% у 2022 році) суттєво позначилася на витратах водоканалів. Також зростання тарифів можливе через ідвищення середньомісячних цін на електроенергію на гуртовому ринку.

Раніше ми писали про те, якими будуть тарифи на комунальні послуги вже восени. Також ми розповідали про те, які тарифи на комуналку можуть зрости найпершими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.