Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна вас шокує: скільки насправді українці мають платити за комуналку

Станом на зараз, ціни на комуналку в Україні регулятори утримують на досить низькому рівні

Фото: УНІАН

Українці повинні більше платити за комуналку

Фото: УНІАН

Тарифи на комунальні послуги значно зросли з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ба більше, тенденція їх збільшення існує дотепер. Та важливо розуміти, що уряд взяв під контроль цей процес. Однак у майбутньому варто очікувати значного подорожчання.

Про це розповідає експертка у питанні ЖКП Тетяна Бойко.

Чи зростатимуть тарифи в Україні

Відомо, що наразі уряд "заморозив" зростання деяких тарифів до кінця опалювального сезону. Йдеться про ціну за:

  • водопостачання;

  • побутовий газ;

  • електроенергію.

Станом на зараз, ціни на комуналку регулятори утримують на досить низькому рівні, адже, наприклад, вартість газу могла б досягнути вже 10-12 гривень за кубометр.

Також вдвічі більше могла коштувати й електроенергія. Зараз цей тариф становить 2,64 гривні за кіловат, однак в реальності він може сягати 5-7 гривень. Ціна така висока через значне пошкодження української енергосистеми.

Холодна вода теж може зрости в ціні. Ціна могла б бути більше на 50%, а гаряча – мінімум на 70%.

"Однак, якою буде реальна вартість, покаже період після закінчення поточного опалювального сезону – квітень 2024 року", – говорить експертка.

Які регіони можуть залишитися без світла взимку

Взимку армія РФ продовжить обстріли критичної інфраструктури, тож українці можуть надовго залишитися без електроенергії. Усе тому, що енергосистема ще не відновилася від торішніх ударів ворога та є занадто слабкою.

Як пояснив у коментарі редакції Pro Гроші директор Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко, блекаут загрожує трьом регіонам – Київському, Одеському та Львівському.

Також відключення світла ймовірні у невеликих містах країни. Більше про це ви знайдете інформації в нашому матеріалі.

Чому можуть подорожчати інші комунальні послуги

Нещодавно міністерка соцполітики Оксана Жолнович розповіла, що США надіслали нашій країні пропозицію погодитись на лібералізацію тарифів на газ та електроенергію.

За її словами, що лібералізація цін – це концепція, яка передбачає можливість підвищувати вартість послуг та водночас збалансовувати це субсидією.

Жолнович уточнила, що у бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії.

Варто зазначити, що лібералізація не передбачає, що тарифи підвищаться автоматично. Енергетичні компанії самостійно встановлювати вартість комунальних послуг, а наразі ціни вручну регулює уряд.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації шукайте в нашому матеріалі.

Раніше ми пояснювали, кому надають знижку на оплату комуналки. Також ми розповідали, кому з українців можна не переживати через борги за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.