Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям слід вже зараз готувати гаманці? Що буде з тарифами в жовтні

Розповідаємо, яких тарифів на комунальні послуги потрібно чекати споживачам вже зовсім скоро

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У жовтні споживання деяких послуг може зрости

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на деякі комунальні послуги. Водночас представники влади продовжують розмови щодо можливого зростання вартості комуналки для українців.

Pro Гроші пояснюють, якими будуть тарифи вже у жовтні.

Тарифи на газ

З 1 жовтня вартість газу для українців коливатиметься в межах від 7,7 до 9,99 гривні. При цьому, порівнюючи з попередніми місяцями, ціни на газ наступного місяця не зміняться.

Залежно від компанії, вартість кубометра газу в жовтні коливатиметься. При цьому у 7 постачальників ціна кубометра нижча за 8 грн, ще у 5 – вища. Загалом ціни будуть такими:

  • "ЕРУ Людям" – 7,7 грн за кубометр;
  • "Енерджі трейд груп" – 7,799 грн за кубометр;
  • "Нафтогаз" – 7,96 грн за кубометр;
  • "Тернопільоблгаззбут" – 7,96 грн за кубометр;
  • "Прикарпатенерготрейд" – 7,98 грн за кубометр;
  • "Полтавагаззбут" – 7,99 грн за кубометр;
  • "Галнафтогаз" – "Окко контракт" – 7,99 грн за кубометр;
  • "Львівенергозбут" – 8,20 грн за кубометр;
  • "Київські енергетичні послуги" (YASNO) – 8,46 грн за кубометр;
  • "Дніпровські енергетичні послуги" (YASNO) – 8,46 грн за кубометр;
  • "Асканія енерджі" – 9,95 грн за кубометр;
  • "СвітлоГаз" – 9,99 грн за кубометр.

Водночас важливо розуміти, що близько 98% українських побутових споживачів газу в Україні є клієнтами Газопостачальної компанії "Нафтогаз України". Для них тариф становить 7,96 грн за кубометр газу. На таких умовах газопостачання отримують близько 12,4 млн українських домогосподарств.

Однак, слід зауважити, що в жовтні прогнозують похолодання, а тому доведеться вмикати опалення. Для тих, хто робить це за допомогою газу, сума у платіжці може суттєво вирости.

Тарифи на електроенергію

У жовтні тариф для побутових споживачів буде становити 2,64 грн/кВт-год. Зауважимо, що до 1 червня тариф був наступним:

  • за умови споживання до 250 кВт-год – 1,44 грн;
  • за умови споживання більше 250 кВт-год – 1,68 грн.

Крім того, українці можуть зекономити, споживаючи електроенергію за двохзонним та тризонним тарифами.

Двохзонний тариф (діє з 23 до 7 години) становить 1,32 грн/кВт-год. Однак він діє лише за умови встановлення відповідного лічильника.

Тризонний тариф становить:

  • у періоди споживання з 8 до 11 ранку, з 20 до 22 години вечора – 3,96 грн/кВт-год;
  • у період споживання з 23 до 7 години – 1,05 грн за кожен кВт-год.

Тарифи на водопостачання

Тарифи на воду востаннє змінювалися ще до початку повномасштабної війни – у січні 2022 року. Уряд планував підвищити їх з 1 липня, однак після скандалів та обговорень відмовився від такого рішення.

Попри це жителі деяких областей зараз платять немалі суми за водопостачання та водовідведення. Так, наприклад, вартість води одна із найдорожчих у Запоріжжі. Водопостачання там коштує 25,044 гривень за кубометр, а от водовідведення значно дорожче – 40,512 за куб. Тому жителі міста отримують платіжки із розрахунку 65,556 за кубічний метр води.

Загалом ціни на водопостачання у різних областях України коливаються в середньому від 25 до 65 гривень за кубометр. При цьому, як правило, у менших водоканалів такі послуги дорожчі.

Чому вартість комуналки може зрости

Міністерка соцполітики Оксана Жолнович нещодавно розповіла, що США порекомендували Україні здійснити лібералізацію тарифів на газ та електроенергію. Вона пояснила, що лібералізація цін – це концепція, яка передбачає можливість підвищувати вартість послуг та водночас збалансовувати це субсидією. Жолнович уточнила, що у бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії.

Варто зазначити, що лібералізація не передбачає автоматичне підвищення тарифів. Ця концепція дозволяє енергетичним компаніям самостійно встановлювати вартість комунальних послуг. Наразі тарифи регулюються урядом вручну.

Раніше ми писали про те, хто може заощадити на комуналці. Також ми розповідали, хто у 2023 році зможе отримати дрова безкоштовно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.