Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Постачальники оприлюднили тарифи на газ у грудні – скільки платитимемо

Розповідаємо, які тарифи на блакитне паливо пропонують 9 українських газопостачальних компаній

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки українці будуть платити за газ у грудні

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни з Росією, в Україні запровадили мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги. У грудні тарифи на газ не змінились, порівняно з листопадом.

Ми дізналися, які тарифи на газ пропонують 9 різних газопостачальних компаній.

Тарифи на газ у грудні

В Україні 98% споживачів отримують газ від НАК "Нафтогаз України" і отримують блакитне паливо за тарифом 7,96 грн за кубометр. У інших постачальників тарифи на газ коливаються від 7,70 грн до 9,99 грн. Найнижчу ціну на газ встановила компанія "Еру Людям" – 7,70 грн за кубометр.

Тарифи на газ у грудні

Такі річні тарифи вказані для діючих споживачів, але для нових клієнтів діє ціна в рамках місячного тарифу, яка може виявитися суттєво вищою за річний. Тому перед підключенням до нового постачальника рекомендується ретельно вивчати тарифні плани.

До кінця війни тарифи на комунальні послуги для громадян не повинні підвищуватися. При цьому тарифи на електроенергію продовжено до 31 березня 2023 року, після чого їх переглянуть.

Чи можливий в Україні газовий блекаут

Газові мережі є набагато небезпечнішою інфраструктурою, ніж енергосистема, тому що природний газ за певних умов має властивість горіти або вибухати. Однак, можна одразу сказати, що сценарій цілковитого зупинення роботи ГТС неможливий, тому що газотранспортна система диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі.

У разі потрапляння ворожого снаряду можуть виникнути складнощі проведення відновлювальних робіт в таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

У газових компаніях кажуть, що багато громадян запасались балонами з бутан-пропаном, тому якщо не буде належного технічного обслуговування газових мереж, ці балони можуть почати вибухати. Це може спричинити вибухи балонів у сусідів. Такий сценарій існує, й українцям необхідно цей момент контролювати, проте наші військові та газові фахівці не допустять його в дії.

Раніше ми розповідали, чи вистачить Україні газу на всю зиму. Також ми писали, як сплачувати рахунки за газ під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.