Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому треба запастися дровами влітку: українці дізналися ціну за кубометр

Найкраще закуповувати тверді сорти деревини, оскільки їх легко спалювати у котлах і печах, а жар тримається довгий час

Фото: OLX, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям рекомендують купувати дрова влітку, поки ціна не виросла

Фото: OLX, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон в Україні закінчився майже місяць тому, але до початку наступного фахівці рекомендують накопичити деревину. Ніхто не знає, якими будуть осінь і зима, також важко спрогнозувати ситуацію на фронті. Тож треба завчасно подумати над купівлею дров, поки ціна не підскочила в умовах великого попиту.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Здається, що готуватися до зими наприкінці травня – це смішно. Але варто згадати про важкість минулих холодних місяців: періодичні масовані ракетні обстріли, вимкнення електроенергії та блекаути, проблеми з газопостачанням і доступом до інтернету. Мешканцям приватного сектору краще вдалося впоратися з опаленням житла, бо вони мали дрова.

Але ціни "кусалися", а попит перевищував пропозицію. Тож, загартовані та навчені попереднім досвідом українці можуть завчасно подбати про купівлю деревини, щоб у період нестачі й підвищеної вартості не думати, де знайти потрібний ресурс.

"Середня ціна дров твердолистих порід на сьогодні становить 1 300 гривень за м/куб. Якою буде ціна восени, ніхто не знає, спрогнозувати вкрай складно", – заявив головний інженер філії "Лебединське лісове господарство" Іван Шпакович.

Лісники вже підрахували, що станом на травень вдалося реалізувати приблизно третину торішнього обсягу. Це означає, що українці вирішили не баритися і накопичити дрова, поки немає ажіотажу. Водночас рекомендація купити деревину раніше хороша ще й тому, що колоди встигнуть висохнути до сезону дощів.

Як купити дрова онлайн

Іван Шпакович нагадав, що громадяни можуть скористатися перевагами Інтернету і замовити необхідний об’єм онлайн через портал "ДроваЄ". Державний магазин запрацював у жовтні 2022 року та допоміг багатьом українцям придбати ресурс. Умови замовлення дуже прості, алгоритм дій складається з кількох кроків:

  • авторизуватися на порталі;
  • вказати адресу;
  • обрати постачальника і тип дров;
  • надіслати замовлення й чекати підтвердження від постачальника.

На сайті деревина поділена на різні групи залежно від того, наскільки сорти підходять для опалення. В першу і найдорожчу групу входять дуб, бук, граб, береза, ясен, акація, клен – вони найкраще горять. Група 2 – це хвойні дерева, такі як сосна та вільха. Група 3 – тополя, осика, верба.

Щоб дрова горіли максимально ефективно і давали тепло, потрібно правильно висушити колоди. Аби дізнатися інструкцію та поради, читайте наш матеріал.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно складати та зберігати дрова. Також ми повідомляли, що шахраї ошукують українців під час "продажу" дров і розповідали, як не потрапити "на гачок".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.