Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дрова безумовно зігріють цієї зими: як правильно обрати деревину для опалення

Розповідаємо, як правильно опалювати житлові будинки дровами та яка деревина краще підходить для цього

Колаж: Pro Гроші

Якими дровами краще опалювати будинок

Колаж: Pro Гроші

Зима 2022/2023 очікується найскладнішою в історії, тому дрова залишаються найпопулярнішим варіантом для опалення приватних будинків.

Сайт Pro Гроші розповідає, як правильно опалювати будинок дровами.

Дрова можуть зіпсувати піч чи камін?

В самому каміні можуть прогоріти будь-які дрова, однак не варто палити в ньому все підряд. Вся справа в димарі — його дуже просто зіпсувати, особливо хвойними породами деревини. Тому такими дровами топити камін в будинку суворо заборонено.

Також погано на роботу каміна може впливати сира деревина, особливо, якщо регулярно там її спалювати. Такі дрова швидко псують систему димовидалення. Димохід необхідно час від часу прочищати, тому що деяка деревина засмічує його сильніше за іншу.

Як опалювати будинок сирими дровами

Загалом опалювати будинок сирими дровами не варто, однак, якщо потрібно терміново зігрітися, то можна розтопити ними піч. У такому разі не можна використовувати спеціальну рідину при розпалюванні, це може бути небезпечно. Для розпалення зазвичай беруть кору берези або сухий спирт у таблетках і трохи солі.

Який запас дров необхідно мати на зиму

На опалення будинку площею 100 квадратних метрів потрібно мати щонайменше 10 кубометрів дров. Тут також потрібно врахувати висоту стель, якість утеплення вікон та стін. В інструкціях до сучасних казанів можна знайти всю необхідну інформацію, яка допоможе розрахувати обсяг дров на один сезон.

Для розрахунку кількості дрів на зиму використовується така формула: V=24 * Q * S / q * 0,01 * ККД, де:

  • V – денна витрата дров у кубометрах;
  • Q – тепловтрати будівлі у кВт;
  • S – площа будинку у квадратних метрах;
  • q – питома теплотворність деревини кВт/куб;
  • ККД – коефіцієнт корисної дії котла.

ККД можна знайти в інструкції до котла, а питому теплотворність деревини – в інтернеті.

Завдяки цій формулі можна обчислити зразкові добові витрати. Після цього потрібно помножити цифру на кількість днів опалювального сезону (краще брати із запасом).

Як правильно підібрати дрова для опалення

Для опалення будинку за допомогою печі краще підходять тверді листяні породи деревини, такі як:

  • дуб;
  • вільха;
  • липа;
  • ясен;
  • плодові дерева.

Вони відрізняються високою тепловіддачею та можуть рівномірно довго горіти.

Для каміну більше підходять дуб або бук. Вони яскраво та рівномірно горять, потріскують під час горіння. Це створить приємну атмосферу у будинку. Щоб опалювати житлові кімнати, краще обирати яблуню чи грушу. Вони виділятимуть під час горіння приємний аромат. У камін, який використовується лише для прикраси, обирають липу чи тополю. Вони погано обігрівають приміщення, але диму не виділяють.

При опаленні будинку за допомогою котла рекомендується вибирати граб та дуб. Непоганими варіантами вважаються груша та яблуня — при горінні вони виділятимуть додатковий приємний аромат. А ось від хвойних порід деревини краще відмовитись.

Раніше ми розповідали, як правильно складати та зберігати дрова. Також ми писали, як отримати безоплатні дрова від держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.