Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати тарифних змін? Скільки українцям доведеться платити за комуналку взимку

Розповідаємо, як змінилася вартість комунальних послуг в Україні та коли чекати на здорожчання

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На які зміни в вартості тарифів варто очікувати українцям

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон — один з найскладніших періодів для українців, особливо в умовах війни. Адже потрібно сплачувати не лише за звичні комунальні послуги, але і за тепло. Саме тому питання тарифів так хвилює українців. В уряді вже вкотре запевнили, що тарифи підвищувати не будуть.

Про те, якими будуть тарифи цієї зими, розповіла редакція Pro Гроші.

Тарифи на електроенергію та воду

Ціни на електроенергію вже підвищили, це відбулося 1 червня 2023 року. Зараз за світло українці сплачують за тарифом 2,64 грн/кВт-год. Оскільки підвищувати вартість поки що не планують, ціна залишиться такою і взимку. Власники двозонних лічильників, які вкладаються у ліміт 250 кВт-год за місяць, будуть сплачувати 2,64 грн/кВт-год в день, а вночі 50% – 1,32 грн.

Вартість водопостачання та водовідведення також залишиться на попередньому рівні. Була спроба з 1 липня цього року підвищити тариф в середньому на 32%, але через критику з боку уряду та президента України Володимира Зеленського, попереднє рішення Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, було скасовано.

Тарифи на газ та тепло

Голова уряду Денис Шмигаль, а також Нафтогаз, який забезпечує блакитним паливом 90% побутових споживачів, запевнили, що підвищувати ціну на газ не будуть. Тобто вартість газу становить 7,96 грн за кубометр та не буде переглядатися до середини квітня 2024 року.

Тарифи на теплопостачання також залишаться на теперішньому рівні. Вартість газу для виробників тепла, що забезпечують потреби побутових споживачів, становитиме 7 420 грн за тисячу кубометрів.

Хто вимагає від уряду переглянути тарифи на комуналку

США порекомендували Україні здійснити лібералізацію тарифів на газ та електроенергію. Це концепція, за якої буде можливо збільшити вартість послуг, але при цьому збалансувати їх коштом субсидій.

"Так, ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії", – розповіла міністерка соцполітики Оксана Жолнович

Важливим є той факт, що лібералізація не передбачає автоматичне підвищення тарифів. Такий підхід дасть можливість енергетичним компаніям самостійно встановлювати вартість комунальних послуг, а не залежати від рішення уряду (який регулює тарифи вручну).

Раніше ми розповіли, що буде з тарифами, якщо Україна перейде до ринкового ціноутворення, а також коли знову переглянуть тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.