Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можуть зрости тарифи – скільки доведеться платити за комуналку

Якщо країна перейде до ринкового ціноутворення, то тарифи можуть злетіти у три рази

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на комуналку можуть зрости

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наступного року українці можуть більше платити за комунальні послуги. Все тому, що впровадження ринкових цін є однією з вимог співпраці з МВФ, які наша країна буде змушена виконати впродовж року.

Про це розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Експерт припустив, що у 2024 році можуть бути встановлені такі тарифи:

  • Електроенергія обійдеться споживачам у 5-6 грн за кВт.

  • Газ подорожчає у два етапи: спершу до 11-13 грн за м³, потім – до 15 грн.

  • Тепло і гаряча вода також, можливо, стануть дорожчими на 30-50% залежно від регіону.

Ці умови від МВФ для України не нові, але якщо країна перейде до ринкового ціноутворення, то тарифи можуть злетіти у три рази.

"Коли починався будь-який перегляд програми з надання наступного траншу, ми впиралися в пункти, які Україна не може виконати. Так, у цій ситуації ця вимога не є несподіваною. Єдине, що з нашими партнерами може бути узгоджено поетапний вихід до подібної цифри", – каже директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Чи буде допомога для українців

Наша країна готова до збільшення цін на комунальні послуги та до впровадження більшої підтримки незахищених верст населення. Зокрема, це відбудеться через механізм субсидій.

Міністерство відклало 50 млрд гривень, щоб збалансувати зростання тарифів за допомогою субсидій тим, кому це необхідно.

"Ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачено 50 млрд грн на субсидії", – говорить міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Український уряд обіцяє, що вартість газу, електроенергії, тепла і гарячої води зростати не буде принаймні до кінця цього року.

10 кроків до зменшення рахунків за світло

Ми вже писали про те, що українці можуть самостійно зменшити рахунки за електроенергію завдяки кільком лайфхакам.

Наприклад, вимкніть світло і прилади, коли вони не використовуються. Це найпростіший спосіб заощадити електроенергію. Робіть це в тих кімнатах, де вас немає, і вимикайте прилади, такі як телевізори, комп'ютери й кондиціонери, коли ви їх не використовуєте.

Також встановіть LED-лампи, адже вони споживають значно менше електроенергії, ніж традиційні лампи, й мають довший термін служби.

Ще можна регулювати температуру в приміщенні. Зменшення температури взимку і підвищення влітку може значно зекономити електроенергію. Встановіть програмований термостат, щоб автоматично керувати температурою.

Про інші лайфхаки читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми писали про те, як дізнатися борги за комуналку за конкретною адресою. Також ми розповідали, що у Кабміні натякнули, коли знову переглянуть тарифи на світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.