Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло неодмінно "злетять" — в чому основна причина

Розбиралися, чому українській владі, попри повномасштабну війну, все ж доведеться підвищувати ціни на електроенергію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підвищення тарифу допоможе відновити енергосистему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тариф на електроенергію для українців найближчим часом неодмінно зросте. Адже для приведення зруйнованої агресором енергосистеми до ладу необхідно як мінімум 46 млрд гривень, а в держави немає таких коштів.

Про це розповів голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

Водночас західні партнери наповнюють наш держбюджет наполовину – ці кошти йдуть на зарплати бюджетникам та пенсії. Отже, на відновлення енергетики грошей узяти ніде, окрім підвищення тарифів на електроенергію.

"Причина необхідності підняття тарифів — здійснення аварійно-відновлюваних робіт після обстрілів нашої енергетичної інфраструктури. Для відновлення й підготовки до осінньо-зимового періоду, до осінньо-зимового максимуму потрібно приблизно 45-46 мільярдів гривень", — повідомив очільник НКРЕКП.

Підвищення тарифу вдвічі, до 2,88 грн/кВт-год, дасть енергетикам понад 40 мільярдів гривень додаткових надходжень. Ці гроші допоможуть відновити енергосистему.

Водночас народна депутатка, заступниця голови комітету ВР з питань антикорупційної політики Олена Мошенець заявила, що на відновлення енергосистеми потрібна більша сума – близько 50 мільярдів гривень. І це стосується лише нагальних видатків, повідомила вона.

Які збитки енергосектору України

Через обстріли з боку країни-агресора сумарні збитки енергетичного сектору України становлять 450 млрд гривень. Причому, таку цифру називають не українські, а міжнародні експерти зі Світового банку.

Які варіанти підвищення тарифу розглядаються

Наразі влада розглядає кілька варіантів підвищення тарифів – максимум до 2,8 грн за кіловат. Ймовірно, після підвищення ціни залишиться градація – той, хто споживає менше струму, як і раніше, платитиме за нижчим тарифом:

  • на розгляді наразі перебувають варіанти підвищення тарифів до 2,4 грн й 2,8 грн за кВт*год (замість нинішніх 1,44 грн/кВт*год при споживанні до 250 кВт*год на місяць і 1,68 грн/кВт*год – за більшого споживання);
  • а також до 2 та 2,4 гривні за кВт*год відповідно.

Таким чином, сім'я, яка "спалила" 240 кВт на місяць, за новими тарифами заплатить залежно від сценарію 576 або 480 грн. Нині таке споживання коштує 346 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тарифи на світло доведеться змінити, та розповідав, яке рішення анонсували в Міненерго. Також ми повідомляли про субсидії з 1 травня і зазначали, як зміняться правила нарахування допомоги на літній період.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.