Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У якому році літаки над Україною знову літатимуть – у Євроконтролі дали прогноз

Експерти проаналізували збитки, які несе авіаційна галузь через повномасштабну війну в Україні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Цивільна авіація не літатиме над Україною до 2029 року

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмеження на польоти цивільної авіації в повітряному просторі України, Росії та Білорусі можуть зберегтися до 2029 року.

Про це йдеться у звіті Європейської організації безпеки повітряної навігації (Євроконтролю).

За інформацією аналітиків, авіаційна галузь Європи продовжує відновлюватися після пандемії коронавірусу, але негативний вплив на індустрію має повномасштабне вторгнення Росії в Україну. В нашій державі, за даними Євроконтролю, кількість авіарейсів знизилась на 90%.

"Вторгнення Росії до України негативно вплинуло на економічну ситуацію та геополітичну напругу. З’явилася вища інфляція та більша невизначеність", – йдеться у звіті.

За даними Євроконтролю, довший період війни загрожує більшими збоями на енергетичних ринках, що призведе до колосального удару по глобальній економіці.

Україна повністю закрила свій повітряний простір для цивільних літаків вранці 24 лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення РФ, яке триває й досі. Незабаром країни ЄС та США закрили своє небо для російських літаків. Росія пізніше вжила заходів у відповідь.

Що кажуть в Украерорусі

У відповідь на прогноз Євроконтролю про ймовірність відкриття повітряного простору України лише в 2029 році, в Украерорусі відповіли наступне:

"Український повітряний простір буде відкрито відразу після завершення воєнних дій та перемоги України. Незважаючи на обставини форс-мажору, викликані військовою агресією Російської Федерації, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі.", - кажуть у відомстві.

Безпечних польотів більше не буде?

Раніше ми вже писали, через те, що з початку повномасштабного вторгнення весь авіаперсонал залишається незалученим, він втрачає свою кваліфікацію. А це може погано вплинути на безпеку польотів після їхнього відновлення.

"Після того, як відновиться авіація в Україні, дійсно, буде дуже велика проблема з безпекою польотів. Треба її зараз вирішувати, щоб потім авіація у нас була. На жаль, в Україні немає жодного центру підготовки пілотів чи тренажерів на західні літаки, які використовуються в Україні. Коли повернеться мир, коли повернеться авіаційна галузь до своєї роботи, й не буде кваліфікованого персоналу ні в аеропортах, ні в авіакомпаніях, то це буде дуже шкодити нашій безпеці польотів. Це не лише безпека польотів, а й авіаційна безпека аеропортів, і за це треба вже турбуватись вчора", — зазначив генеральний директор авіакомпанії Bees Airline Євген Хайнацький.

Деякі українці можуть отримати безплатні авіаквитки

Сайт Pro Гроші розповідав, що українські біженці в Молдові можуть отримати безоплатні авіаквитки на польоти до країн ЄС. Однак дають їх лише певним категоріям населення.

Куди можна безоплатно полетіти

Авіаквитки надаватимуть до:

  • Австрії;
  • Франції;
  • Німеччини;
  • Італії;
  • Ірландії;
  • Латвії;
  • Ліхтенштейну;
  • Нідерландів;
  • Норвегії;
  • Португалії;
  • Іспанії;
  • Швейцарії.

Раніше ми також писали, що категорично заборонено брати з собою на борт літака та розповідали про правила перевезення тварин у залізничному транспорті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.