Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польоти в Україні відновлять? За яких умов аеропорти почнуть працювати

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков наголосив, що технічно для відновлення роботи аеропортів необхідно до двох тижнів

Колаж: Pro Гроші

Авіакомпанії підтримують ідею про відновлення польотів

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення над Україною перестали літати цивільні літаки. Однак посадовці стверджують, що аеропорт "Львів" може першим відновити польоти в країні. Однак відбудеться це тільки при одній важливій умові.

Розповідаємо, за яких умов компанії в Україні відновлять польоти.

Про можливе відновлення польотів цивільних літаків сказав Міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час 17-ої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії. Міністр наголосив, що технічно для відновлення роботи аеропортів в Україні необхідно до двох тижнів. Однак для цього треба й гарантії безпеки.

Експерт з питань авіації та інфраструктури, член Львівського оборонного кластера Кирило Новіков вважає, що поки гарантувати безпеку буде складно, пише Українське радіо.

"Треба розуміти, що аеропорти України перебувають під постійною небезпекою від потенційних обстрілів. Наші Збройні сили мають гарантувати, що такі ракети будуть збиті. Крім того, гарантій наших військових для діяльності аеропортів, на мою думку, недостатньо. Потрібні гарантії наших союзників. Мова йде про те, щоби системи протиракетної оборони країн Євросоюзу використовувалися на території України в разі такого обстрілу. І це одна з ключових проблем, вирішення якої уможливить використання наших аеропортів для цивільних потреб", — пояснює Новіков.

Чи готові до відновлення польотів авіаперевізники

Деякі українські авіакомпанії підтримують ідею про відновлення польотів.

"Ми готові підтримати ініціативу. Нам дійсно не вистачає в Україні таких рейсів. Ми знаємо, як в літній період, коли туристичними автобусними рейсами люди їхали з Києва, Одеси, Львова до Чорногорії, Хорватії, Болгарії, Греції. Тобто туристичний потік є", — коментує генеральний директор авіакомпанії Bees Airline Євген Хайнацький.

Безпечних польотів більше не буде?

Через те, що з початку повномасштабного вторгнення весь авіаперсонал залишається незалученими, вони втрачають свою кваліфікацію. А це може погано вплинути на безпеку польотів після їхнього відновлення.

"Після того, як відновиться авіація в Україні, дійсно, буде дуже велика проблема з безпекою польотів. Треба її зараз вирішувати, щоб потім авіація у нас була. На жаль, в Україні немає жодного центру підготовки пілотів чи тренажерів на західні літаки, які використовуються в Україні. На жаль, в Гостомелі було втрачено деякі навчальні центри й по літаках нашого виробництва. Коли повернеться мир, коли повернеться авіаційна галузь до своєї роботи й не буде кваліфікованого персоналу ні в аеропортах, ні в авіакомпаніях, то це буде дуже шкодити нашій безпеці польотів. Це не лише безпека польотів, а й авіаційна безпека аеропортів, і за це треба вже турбуватись вчора", — зазначив Хайнацький.

Тож фахівці авіагалузі наголошують: навіть якщо ще невідомо, коли буде змога відновити польоти цивільної авіації, вже варто думати про майбутнє. І мати комплексний план, як зберегти кваліфікацію персоналу, що буде з ліцензіями та маршрутами.

Раніше ми також писали, що категорично заборонено брати з собою на борт літака і розповідали про правила перевезення тварин у залізничному транспорті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.