Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польоти в Україні можливі? Як запустити авіатрафік та що для цього потрібно

Навантаження після відкриття неба впаде найбільше на столичні аеропорти, а також на ті, що не зазнали руйнувань

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Небо над Україною наразі закрите

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

З початком повномасштабного вторгнення Росії над Україною закрили авіапростір. Вже майже рік відсутні цивільні рейси до нашої країни. Тож багато роботи доведеться виконувати владі й після перемоги.

Про це розповів авіаційний експерт, колишній керівник науково-дослідного інституту цивільної авіації "Украеропроект" Кирил Новіков, пише The Page.

Він стверджує, що наразі відновлювати польоти над Україною не можна, адже це небезпечно.

"Допоки тривають обстріли, й небо не захищене повноцінною протиракетною обороною, про відновлення цивільних рейсів в Україні годі й казати. Безпека в небі й на землі – обовʼязкові умови. В таких умовах можна говорити лише про один варіант розвитку подій – запуск за певних умов безпілотної вантажної авіації з ЄС до України й всередині нашої країни", – стверджує експерт.

На його думку, новостворене Агентство відновлення та розвитку інфраструктури почне напрацьовувати план відновлення, який має включати:

  • черговість відновлення аеропортів;
  • план повернення авіакомпаній та всіх субʼєктів авіаринку та безперешкодний доступ до діяльності в аеропортах;
  • приведення до відповідності з нормами ЄС питань вартості авіапального та стандартів обслуговування;
  • зменшення податків для субʼєктів господарювання авіагалузі;
  • відбудова зруйнованої інфраструктури летовищ;
  • розвиток пріоритетних летовищ, створення транзитних хабів;
  • створення вантажних аеропортів.

Думка ця не нова, але не підтримується представниками авіаційної влади. В ЄС БПЛА, що здатні нести вантажі до двох тонн – цілком реальна альтернатива вантажним авіарейсам.

"Після Перемоги над ворогом нам буде потрібне швидке відновлення авіації. Навантаження після відкриття неба впаде на столичні аеропорти й ті, що не зазнали руйнувань. Серед тих летовищ, що не постраждали або постраждали несуттєво, найшвидше буде потрібно відновлювати західні ворота. Проте не всі аеропорти мають виконувати лише пасажирський трафік, частина має готуватись до обслуговування вантажів", – додає експерт.

Безпечних польотів більше не буде?

Раніше ми вже писали, через те, що з початку повномасштабного вторгнення весь авіаперсонал залишається незалученим, він втрачає свою кваліфікацію. А це може погано вплинути на безпеку польотів після їхнього відновлення.

"Після того як відновиться авіація в Україні, дійсно, буде дуже велика проблема з безпекою польотів. Треба її зараз вирішувати, щоб потім авіація у нас була. На жаль, в Україні немає жодного центру підготовки пілотів чи тренажерів на західні літаки, які використовуються в Україні. Коли повернеться мир, коли повернеться авіаційна галузь до своєї роботи, й не буде кваліфікованого персоналу ні в аеропортах, ні в авіакомпаніях, то це буде дуже шкодити нашій безпеці польотів. Це не лише безпека польотів, а й авіаційна безпека аеропортів, і за це треба вже турбуватись вчора", — зазначив генеральний директор авіакомпанії Bees Airline Євген Хайнацький.

Раніше ми також писали, що категорично заборонено брати з собою на борт літака і розповідали про правила перевезення тварин у залізничному транспорті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.