Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Таких пасажирів тут не люблять: як Укрзалізниця штрафує за безквитковий проїзд

За спробу безплатно проїхати у поїзді Укрзалізниці пасажиру доведеться сплатити штраф, розмір якого значно перевищує вартість квитка

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пасажирам за безквитковий проїзд у поїздах УЗ загрожують чималі штрафи

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Укрзалізниця" у 2022 році тривалий час перевозила пасажирів безплатно у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ 24 лютого. Тоді усі пасажирські поїзди компанії були евакуаційними, тож люди, які виїжджали з різних міст у більш безпечні місця на поїзді могли не купувати білети. Однак вже зараз скористатися безплатним проїздом на "Укрзалізниці" не можна. Мало того, пасажирам-безбілетникам знову загрожують штрафні санкції.

Редакція сайту Pro Гроші розповість, які нині існують штрафи за спробу проїхати у поїзді без квитка.

Скільки доведеться заплатити за безквитковий проїзд

Такого пасажира, як зазначають у пресслужбі компанії, змусять оплатити не тільки штраф, а й вартість перевезення від пункту посадки до пункту призначення. Якщо ж він відмовиться це робити, його висадять з вагона на найближчій станції.

На напрямках, які користуються найбільшою популярністю серед пасажирів, розмір штрафів за безквитковий проїзд коливається від 1 тисячі до 2 200 тисяч гривень. Але остаточна сума штрафу залежить від напрямку та класу поїздки.

Наприклад, за квиток другого класу на поїзд Інтерсіті сполученням "Київ – Львів" пасажир має заплатити 453 гривні. Відповідно, спроба проїхати без білета обійдеться йому у 4 530 гривень.

Або ж проїзд у плацкартному вагоні №095К "Київ – Рахів" коштує наразі 214 гривень, тоді штраф за проїзд без відповідних документів складе понад 2 тисячі гривень.

Тож пасажирам вигідніше усе ж купувати квитки на поїзд та не витрачати зайві гроші для того, аби сплачувати штраф. Якщо ж поїздка дуже важлива, а квитки на потрібний поїзд відсутні – спробуйте підшукати поїзд з пересадками. Крім того, можна також спробувати доїхати до місця призначення автобусом.

Новий міжнародний рейс "Укрзалізниці"

Наприкінці літа компанія оголосила про появу нового міжнародного рейсу. Це поїзд №119/120, який їздитиме з Києва до польського Хелма. 2

З української столиці пасажири зможуть виїжджати о 6:28 з Києва. Поїзд зупинятиметься у Рівному та Ковелі, а до польського міста він прибуде о 17:27.

Назад до України поїзд виїжджатиме о 10:23 та прибуватиме до столиці України о 22:45.

Як купувати квитки на УЗ зі знижкою

Зекономити вдасться, якщо купувати квитки туди і назад у вагони 1-го чи 2-го класу. Тоді активується знижка, розмір якої складе приблизно 10%. Водночас аби поїздка у вагоні 1-го класу була дешевшою, потрібно орієнтуватися на дату купівлі квитків. Наприклад, квитки дешевшають, якщо:

  • купувати їх за 30 днів до відправлення – діє знижка 15%;
  • за 29-25 днів – 10%;
  • за 24-15 днів – 5%;
  • за 14-5 днів – ціна не змінюється;
  • за 4-2 днів – квитки дорожчі на 10%;
  • за 1-0 днів – плюс 15% і більше.

В інших поїздах ціни варіюються залежно від дня тижня.

Раніше ми розповідали, які поїзди та чому змінять свої маршрути у вересні. Також ми писали, для чого "Укрзалізниця" провела тендер на 80 мільйонів гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.