Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи у автошколах: кого торкнеться новий закон

Розповідаємо, як та на які суми будуть штрафувати праціників навчальних закладів та сервісних центрів МВС

Фото: Unsplash, Головний сервісний центр МВС/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Закон офіційно було опубліковано 28 липня

Фото: Unsplash, Головний сервісний центр МВС/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами", який набрав чинності в суботу, 29 липня, українцям, що хочуть отримати водійські права надається можливість самостійно готуватись до складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС. Також відбулося запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами.

Таке повідомлення було опубліковано пресслужбою головного сервісного центру МВС.

Які штрафи передбачаються для працівників навчальних закладів

Порушення посадовими особами навчальних закладів може спричинити наступні наслідки:

  • Здійснення підготовки або перепідготовки водіїв транспортних засобів особою, яка не має чинного документа спеціаліста з підготовки водіїв транспортних засобів, буде тягнути за собою накладення штрафу від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 8500 грн до 13600 грн.
  • Допуск осіб, які не склали теоретичний іспит, до практичної підготовки водіїв, також підлягатиме штрафу в тій же сумі від 8500 грн до 13600 грн.
  • Проведення практичної підготовки водіїв з використанням транспортних засобів, обладнаних з порушенням вимог Правил дорожнього руху, або особою, яка позбавлена права керування транспортними засобами, також підлягатиме штрафу від 8500 грн до 13600 грн.

Які покарання будуть застосовані до посадових осіб МВС

Якщо посадові особи сервісних центрів МВС порушують порядок проведення державної акредитації автошкіл або порядок атестації їх спеціалістів, то їм загрожує штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 8500 грн до 17000 грн.

Порушення працівниками територіальних сервісних центрів МВС встановленого порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами або видачі посвідчення водія підлягатиме штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17000 грн до 34000 грн.

У разі повторного вчинення цих порушень протягом року, посадові особи стикаються зі штрафом від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає від 34000 грн до 51000 грн, а також можуть бути позбавлені права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Українцям дозволили самотужки готуватися до іспитів у автошколах

Починаючи з 29 жовтня, кандидат у водії матиме можливість обирати, чи бажає він проходити теоретичний модуль підготовки самостійно або в автошколі. Цей модуль включає в себе вивчення правил дорожнього руху, основ будови транспортних засобів та основ надання домедичної допомоги. Після успішного завершення теоретичного модуля кандидати у водії можуть складати перший іспит – теоретичний іспит в сервісних центрах МВС.

Зараз, для проходження теоретичного модуля в автошколах передбачено 64 години лекцій. Проте, з вступом нового закону, кандидати у водії не обов'язково будуть проходити цей модуль в автошколах, а матимуть право вивчати теоретичний матеріал самостійно.

Уроки з керування транспортними засобами, які є частиною другого – практичного модуля підготовки, будуть проводитись в спеціально акредитованих навчальних закладах. Для проведення цих уроків кандидатам у водії будуть надаватись інструктори автошкіл, спеціально переобладнані навчальні автомобілі та визначена кількість годин для кожної категорії транспортного засобу. Після успішного проходження практичного навчання в автошколі кандидати зможуть складати внутрішній іспит, а після цього – іспит в сервісному центрі МВС.

Раніше ми писали, які нові повноваження планують надати Нацполіції. Також ми повідомляли, за яке порушення водії можуть не платити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.