Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

10 правил, які має знати кожен водій

Безпека учасників дорожнього руху зокрема залежить від дотримання правил водіями

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водії повинні дотримуватися певних правил на дорозі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водії повинні дотримуватися деяких правил, щоб гарантувати безпеку на дорогах. Адже порушивши, на перший погляд, очевидне правило, можна спровокувати аварійну ситуацію чи навіть ДТП.

Сайт Pro Гроші вирішив зібрати 10 головних правил, які повинен знати кожен водій.

1. Перевірте авто перед виїздом

В Правилах дорожнього руху чітко прописано, що перед виїздом водій зобов'язаний перевірити й забезпечити технічно справний стан і комплектність транспортного засобу, а також правильність розміщення та кріплення вантажу.

Крім того, перед виїздом потрібно обов'язково перевірити:

  • гальмівну систему – можна натиснути кілька разів на педаль гальма та звернути увагу на те, чи не змінилася її жорсткість;
  • колеса – треба ретельно оглянути шини та візуально оцінити, чи вони не спущені;
  • рівень рідин – перевіряти рівень масла потрібно до запуску двигуна, його повинно бути більше, ніж нижня позначка на щупі.

2. Не забувайте гальмувати перед перехрестям

Навіть якщо ви рухаєтеся головною дорогою, все ж не завадить зменшити швидкість, наближаючись до перехресть. Іноді призупинити авто варто для того, щоб оцінити реальну ситуацію на дорозі. Адже попри дорожні знаки, може виникнути небезпечна ситуація, яка цілком може спровокувати аварію.

Особливо варто звертати увагу на гальмування перед поворотами, якщо ви рухаєтеся у невеликих населених пунктах чи поза містом. Адже ви можете вважати, що їдете головною дорогою на перехресті, але у водія, який виїжджає з іншого повороту, може не бути встановлений знак "Дати дорогу". І тоді ви можете опинитися винним у даній ситуації.

3. Уважно проїжджайте зупинки громадського транспорту

Поряд з ними зазвичай складна дорожня ситуація: світлофор, пішохідний перехід, багато припаркованих автобусів, тролейбусів, поспішають люди, діти. Водіям слід з особливою обережністю проїжджати такі місця. Адже там найвищий ризик раптової появи пішохода на дорозі або ж несподіваного маневру автобуса.

А взимку ще й варто враховувати слизьку дорогу та можливість занесення автомобілів. Тож краще дотримуватися дистанції та залишати собі більше часу для маневру.

4. Уникайте калюж

Під калюжами може бути захована небезпека
Під калюжами може бути захована небезпека
Фото: Pexels

Водіям варто уникати калюж не лише для того, щоб не забруднити пішоходів. Річ у тім, що коли автомобіль потрапляє в калюжу, водій може втратити керування. Іншими словами, авто може "занести". Особливо це небезпечно на трасі, оскільки там транспортні засоби рухаються на великих швидкостях і буде складно стримати кермо.

До того ж під калюжами можуть бути сховані ями, втоплені в асфальті каналізаційні люки або камені. Тож калюжі потрібно об'їжджати з особливою обережністю.

5. Правильно користуйтеся протитуманками

Деякі водії помилково вважають, що протитуманними фарами можна замінити ближнє світло чи габарити. Насправді протитуманки вмикаються у двох випадках:

  • в умовах поганої видимості;
  • на додаток до ближнього світла ввечері та вночі.

Якщо порушувати ці правила, можна натрапити на штраф від 425 гривень. При цьому потрібно пам'ятати, що поганою видимістю вважають обставини, за яких водій не бачить перед собою на відстань менш як 300 метрів.

6. Не ігноруйте знак STOP

Існують дорожні обставини, за яких у водіїв може виникнути думка проігнорувати знак STOP. Наприклад на порожній дорозі, коли "ніхто не бачить".

Але насправді цього краще не робити. Оскільки такі знаки встановлюють спеціально перед складними перехрестями чи залізничними переїздами. Ігноруючи їх, ви ігноруєте і свою безпеку.

7. Не їздьте з непрацюючими фарами

В ПДР передбачена можливість їзди з однією непрацюючою фарою, але обов'язково вона повинна бути лівою. Однак цим правилом не потрібно зловживати. А несправність потрібно виправити якнайшвидше.

Чим краще видно авто на дорозі в темну пору доби, тим безпечніше вам буде їхати. До того ж не можна їздити із брудними фарами, які не забезпечують достатнє освітлення.

8. Не сперечайтеся з поліцією і пред'являйте документи

Коли водія зупиняють правоохоронці, він може спровокувати суперечку. Наприклад, переконуючи правоохоронців, що водій не зобов'язаний пред'являти страховий поліс, але машина застрахована.

При цьому у правилах дорожнього руху чітко прописано, що водій зобов'язаний пред'явити поліції:

  • посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії;
  • реєстраційний документ на транспортний засіб;
  • чинний страховий поліс в електронному або паперовому вигляді.

Ці документи обов'язково повинні бути в автомобілі. А зайві суперечки щодо цього заберуть насамперед ваш час.

9. Не відволікайтеся під час водіння

За телефон в руці під час водіння можна отримати штраф
За телефон в руці під час водіння можна отримати штраф
Фото: pexels

Під час керування транспортним засобом суворо заборонено говорити телефоном, тримаючи його в руках. Те ж саме стосується листування.

Водій за кермом повинен повністю контролювати машину та дорожню ситуацію. А телефон дуже відволікає. Те ж саме можна сказати й про гучну музику.

До речі за використання телефону під час їзди (якщо тримати в руці та говорити ним) можна отримати штраф у розмірі 425 гривень.

10. Не ігноруйте увімкнення покажчиків поворотів

Деякі водії, які перелаштовуються смугами, а також ті, хто банально забуває про це, можуть не вмикати покажчики поворотів, здійснюючи маневр. Однак при цьому потрібно пам'ятати, що ви не попередили інших учасників дорожнього руху про свій маневр, а отже це може спровокувати ДТП.

Раніше ми писали про 10 правил, які повинен знати кожен пішохід. Також ми розповідали, де шукати безплатні онлайн-тести для підготовки до теоретичного іспиту для отримання водійського посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.