Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польські фермери змінили підхід до блокування кордону: що змінилося 10 березня

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко розповів про ситуацію на україно-польському кордоні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поляки розблокували один із КПП на кордоні з Україною

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Польські фермери наразі не блокують пункт пропуску "Краківець" на україно-польському кордоні. Вантажний транспорт проїжджає там без будь-яких проблем.

Про це в етері телемарафону сказав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в етері телемарафону.

Він зауважив, що поляки пообіцяли не блокувати пункт пропуску до 13 березня. Тим часом на інших спостерігаються затори. Так, загалом у чергах простоюють 1,7 тисячі вантажівок.

"В ніч з 8 на 9 березня вони припинили свої дії в напрямку пункту пропуску "Краківець". Це тимчасово, бо вони зазначили, що свої дії поновлять орієнтовно 13 числа", — розповів Демченко.

За його словами, польські протестувальники дозволяють вантажівкам проїжджати кордон, але пропускають незначну кількість транспортних засобів. Повністю заблокованими залишаються пункти пропуску "Ягодин" та "Шегині".

Так, впродовж минулої доби на пункті пропуску "Ягодин" кордон у бік України перетнуло близько 50 вантажівок. Своєю чергою на пункті пропуску "Шегині" – близько 35 вантажівок.

"Хоч напрямок пункту пропуску "Краківець" розблокований і рух там відбувається інтенсивний, але також продовжує залишатися черга з вантажівок на території Польщі в очікуванні перетину кордону в бік нашої держави. Це близько 600 вантажних транспортних засобів", – підкреслив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Провокації на кордоні

Раніше ми розповідали, що поляки не просто блокують дороги та зупиняють транспортні засоби. Вони атакують вантажівки, які перевозять українську агропродукцію та висипають її на землю. Перша така диверсія сталася 11 лютого, коли біля пункту пропуску "Дорогуськ" стайкарі відкрили зерновози та розсипали зерно на асфальт.

Згодом інцидент повторився, але вже з ріпаком. 23 лютого польські протестувальники пошкодили продукцію, яку перевозили в Німеччину, на залізничному пункті пропуску. Того ж дня українців намагалися налякати сиренами.

А 25 лютого фермери розкрили аж вісім вагонів із кукурудзою, яка прямувала транзитом до порту Гданська, щоб відправитися в інші країни. За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубракова, втрати зерна становили 160 тонн.

Раніше ми писали, що у відповідь на дії фермерів Україна може запровадити ембарго на імпорт польських молочних продуктів і фруктів. Також ми розповідали, як поляки на кордоні блокували автобуси з українцями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.