Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польські фермери не планують відступати – що відбувається на кордоні з Україною

Активісти сукупно заблокували шість напрямків на українсько-польському кордоні, який за минулу добу перетнуло дуже мало вантажівок

Фото: ДПСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На українському кордоні великі черги через протести польських фермерів

Фото: ДПСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польські протестувальники продовжують втримувати блокаду біля пунктів пропуску, створюючи великі черги з вантажних транспортних засобів. Всього перекрито дороги до шести КПП в обох напрямках. Вже з п’ятниці, 1 березня, до фермерів можуть приєднатися перевізники.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі "Ми – Україна".

За його словами, на кордоні стоять понад 2 200 вантажівок (станом на ранок, 29 лютого). Активісти заблокували шість із дев’яти пропускних пунктів, зокрема:

  • "Корчева – Краківець";
  • "Зосин – Устилуг";
  • "Долгобичув – Угринів";
  • "Медика – Шегині";
  • "Ягодин – Дорогуськ";
  • "Гребенне – Рава-Руська".

Причому чотири з них є найбільшими на українсько-польському кордоні.

"Маємо суттєві зниження кількості перетинів кордону вантажівками. Особливо це відчутно на КПП "Шегині", де за минулу добу проїхали десь 35 вантажівок (24 – в бік України). А також критично низькі показники на "Ягодині", де 70 вантажівок в’їхали в Україну, а в бік Польщі не пропустили жодної", – констатував Андрій Демченко

Ситуація може погіршитися вже завтра, 1 березня, оскільки до фермерів можуть приєднатися перевізники. Вони обіцяли відновити протести, які тимчасово призупинили у січні 2024 року, якщо польська влада і Єврокомісія не виконають їхні вимоги.

Якщо з аграріями почнуть мітингувати водії та представники логістичних компаній, то на кордоні може утворитися хаос. Акції протесту проводитимуть перевізники з Люблінщини та Підкарпаття, вони перекриють переходи в Гребенному, Дорогуську та Корчовій.

В Україні відкриють новий пункт пропуску

Раніше ми розповідали, що Кабінет міністрів ініціював створення нового КПП на кордоні з Угорщиною, аби розвантажити інші переходи. Пункт пропуску "Велика Паладь – Надьгодош" працюватиме на пасажирські перевезення, а через КПП "Лужанка – Берегшурань" зможуть проїжджати порожні вантажівки.

Передбачається, що "Велика Паладь" обслуговуватиме легкові транспортні засоби. А "Лужанка, де наразі пропускають лише легковики, після внесення правок буде приймати вантажні автомобілі з вагою понад 7,5 тонн.

"Наступним кроком для реалізації цих рішень є схвалення відповідних змін угорськими колегами. Наша задача – забезпечити сталі та ритмічні експортно-імпортні перевезення", – зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

За його словами, через угорський кордон проходить орієнтовно 10% всього вантажного потоку з України. Такий показник свідчить про недостатню пропускну спроможність, яку необхідно посилювати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям варто бути обачними та розповідав, яку провокацію вигадали польські аграрії. Також ми повідомляли, що Кабмін розширив можливості експериментального проєкту "Електронна черга перетину кордону".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.