Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ситуація на кордоні загострилася: як Україна може відповісти на протести поляків

Уряд розглядає можливість запровадження заходів у відповідь на акції протестів і погіршення відносин від країнами

Фото: ДПСУ/Facebook, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Україна може заборонити імпорт з Польщі через протести фермерів

Фото: ДПСУ/Facebook, скриншот. Колаж: Pro Гроші

Польські фермери продовжують блокаду кордонів, ситуація на дорогах погіршується з кожним днем. 20 лютого протестувальники планують повністю заблокувати під'їзні шляхи, в тому числі – до залізничних станцій та морських портів. У відповідь на протести Україна може заборонити імпорт певної продукції з Польщі.

Про це йдеться у публікації Forbes.

За словами анонімного співрозмовника в уряді, Україна дійсно може вдатися до загороджувальних торговельних заходів у відповідь на дії поляків. Наразі цю можливість обговорюють, пильно слідкуючи за обстановкою біля кордону. Серед потенційних обмежень – заборона на ввіз польських молочних продуктів і фруктів.

"Хотілося б уникнути цього, але ми зараз у найнижчій точці, і якщо так піде надалі, то це доведеться зробити", – зауважив урядовець.

Своєю чергою, міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський підтвердив виданню Forbes, що Україна готова реагувати на ситуацію за потреби. Відповідне рішення можуть ухвалити протягом наступних двох тижнів, але це залежить від багатьох факторів.

Що відбувається на українсько-польському кордоні

За інформацією речника Державної прикордонної служби Андрія Демченка, станом на ранок суботи, 17 лютого, сформувалися великі черги з вантажівок біля пунктів пропуску – всього понад 3 300 транспортних засобів. Найбільші проблеми у напрямку КПП "Краківець" – там стоять близько 1 600 автівок.

Блокада поширилася на шість пунктів пропуску, зокрема:

  • "Корчева – Краковець";
  • "Зосин – Устилуг";
  • "Долгобичув – Угринів";
  • "Медика – Шегині";
  • "Ягодин – Дорогуськ";
  • "Гребенне – Рава-Руська".

Фермери попередили, що 20 лютого почнуть блокувати під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій та морських портів. Таким чином вони хочуть перекрити всі переходи між двома державами. Також не виключено, що з приходом весни до акцій протесту приєднаються польські перевізники.

Фермери не пропустили військову допомогу

17 лютого стало відомо про прикру ситуацію на кордоні. В мережі з’явилася інформація про блокування проїзду на територію України вантажівки з автомобілями для Збройних сил. За словами водія, він мав усі підтверджувальні документи, але протестувальники розвернули машину та відправили в кінець 18-кілометрової черги.

Деякі джерела пишуть, нібито поляки, які затримали вантаж із воєнною допомогою, були у стані алкогольного сп’яніння. Вони вимагали від водія не лише документації, але й хотіли подивитися на транспортовані автівки. Щоправда, достовірність цієї інформації наразі під питанням. У всякому разі, ситуація вже гучно розповсюдилася інтернетом і викликала обурення багатьох українців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що поляки заблокували ще один КПП і розповідав, як це може вплинути на постачання допомоги. Також ми повідомляли, що українці перехопили ініціативу у поляків і розпочали власний страйк на кордоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.