Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Метро в Києві спіткала нова невдача: коли планують відкрити станції синьої гілки

Попередні прогнози щодо термінів завершення ремонтних робіт можуть не виправдати очікування мешканців столиці

Фото: УНІАН, Maksym Shkil/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Київське метро ремонтуватимуть до осені 2024 року

Фото: УНІАН, Maksym Shkil/Facebook. Колаж: Pro Гроші

В Києві продовжується ремонт ділянки метро між станціями "Деміївська" та "Либідська". Раніше мер столиці Віталій Кличко та керівництво метрополітену говорили про шість місяців – це був орієнтовний термін завершення робіт і відкриття всієї синьої гілки для відвідувачів. Але тепер прогнози змінилися.

Про це розповів власник групи компаній Autostrada Максим Шкіль у Facebook.

Він керує виконанням підготовчих робіт і відновленням перегінного тунелю між станціями. Зазначається, що для ремонту Autostrada залучила більше 500 працівників із підземного будівництва, а розробкою проєкту відбудови займаються 3 групи фахівців.

Враховуючи складність діяльності, компанія назвала нові терміни відновлення тунелю між "Деміївською" та "Либідською". Передбачається, що відкрити метро для пасажирів вдасться не раніше осені 2024 року, хоча нещодавно йшлося максимум про шість місяців ремонтних робіт. Причина більшої тривалості – у побудові нової ділянки перегону.

"Порушилася геометрія споруди, з’явився ризик обвалу. Після проведення необхідних обстежень було вирішено демонтувати аварійну ділянку тунелю та побудувати на цьому місці нову – монолітну, відкритим способом прямокутного перерізу", – констатував Максим Шкіль.

Ще в грудні команда фахівців стабілізувала існуючу конструкцію зсередини, використавши спеціальні металеві риштування, щоб запобігти виникненню просадок тунелю. Після повного перенесення інженерних мереж почнуть розробляти котлован для демонтажу пошкоджених конструкцій.

"Наразі виконуємо буріння паль, поверх яких буде зроблена розвантажувальна плита для мінімізації навантаження. На цій плиті працюватиме важка техніка – зокрема, бурова установка", – уточнив директор компанії.

Скільки може коштувати проїзд у київському метро

Раніше ми розповідали, що директор комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський заговорив про економічно обґрунтований тариф для пасажирів. Він вираховується з обсягу витрат на електрику. Востаннє вартість проїзду піднімали у 2018 році – до 8 грн, тоді за рік оплата електроенергії становила 466 млн гривень.

У 2024 році метро повинно заплатити 1,6 млрд гривень, а тариф досі залишається 8 грн. Виходить, що ціна для пасажирів має становити 30 грн, аби компенсувати витрати підприємства. Водночас Брагінський зазначив, що в умовах воєнного стану не передбачені зміни, тож до завершення війни підвищення вартості проїзду не буде.

"Але ми щороку подаємо дані до Департаменту економіки щодо собівартості перевезення пасажирів й економічно обґрунтованого тарифу", – додав директор метрополітену в Києві.

Віталій Кличко також запевняв містян, що тарифи не виростуть під час повномасштабного вторгнення Росії. Всі комунальні транспортні підприємства отримуватимуть фінансування з бюджету столиці, поки вистачатиме ресурсів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що транспортний колапс ще попереду і розповідав, коли обіцяють відновити "синю гілку" в київському метро. Також ми повідомляли, яку ділянку київського метро хочуть перекрити у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.