Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проїзд у метро коштуватиме понад 30 грн? Брагінський назвав обґрунтований тариф

Розповідаємо, яку вартість проїзду в київському метрополітені вважають обґрунтованою та чи будуть підвищувати тарифи до кінця воєнного стану

Фото: УНІАН, Facebook/Брагінський Віктор. Колаж: Pro Гроші

Вартість проїзду в столичній підземці

Фото: УНІАН, Facebook/Брагінський Віктор. Колаж: Pro Гроші

Українське підприємство "Київський метрополітен" збиткове, а обґрунтований тариф для пасажирів повинен становити понад 30 гривень. Однак підвищувати вартість проїзду для киян в умовах війни не будуть.

Про це розповів директор комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський в інтерв'ю LB.ua.

Востаннє тариф для пасажирів київської підземки збільшували у 2018 році, при цьому витрати на електроенергію у 2018 складали 466 млн грн, а у 2024 році підприємство повинне сплатити 1,6 млрд грн. Саме тому, обґрунтований тариф, на думку Віктора Брагінського, повинен складати понад 30 гривень.

Він також повідомив, що Київський метрополітен — це перше комунальне підприємство, яке працює напряму з енергоринком, купує електроенергію за державним тарифом, тобто за мінімальними цінами, без посередників.

"Питання тарифу – це не компетенція Київського метрополітену. Ми не підвищуємо тарифу, але щороку подаємо дані до Департаменту економіки щодо собівартості перевезення пасажирів й економічно обґрунтованого тарифу", — пояснив директор комунального підприємства.

Чи може залучення реклами вплинути на збитковість підприємства

За словами Віктора Брагінського, метрополітен повинен займатись своєю профільною діяльністю — перевезенням, а реклама — це зона відповідальності інших підприємств.

"Для того, щоб підприємство не було збитковим, воно має отримувати кошти від своєї профільної діяльності. Воно не отримує коштів від профільної. А додаткова непрофільна діяльність ніколи не перекриє збиток у три мільярди гривень. Від реклами ти не отримуєш стільки доходу", — переконаний директор київського метрополітену.

Коли можуть підняти вартість проїзду в київському метро

Брагінський наголосив, що під час війни тарифи не зростатимуть, про що раніше заявляв і міський голова Києва — Віталій Кличко. Він також запевнив, що комунальні транспортні підприємства столиці, метрополітен та "Київпастранс" будуть фінансуватись з міського бюджету наскільки це буде можливо.

"Ми зараз працюємо з ЄБРР, з ЄІБ над закупками нових вагонів. Опрацьовуємо з ЄІБ проєкт будівництва четвертої гілки метрополітену", — повідомив директор Київського метрополітену.

Водночас у нинішні тарифи метро не закладено фінансування на розвиток інфраструктури, а передбачено лише утримання наявних об'єктів.

Раніше ми писали, з якими проблемами зіткнувся київський метрополітен під час будівництва нової гілки підземки, а також яку ділянку київського метро можуть перекрити у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.