Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Літаки повертаються? Який аеропорт в Україні планують відкрити найближчим часом

Розповідаємо, що відомо про переговори між Україною та Євросоюзом щодо відкриття повітряного простору над нашою країною

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні працюють над відновленням аеропорту "Львів"

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Польоти цивільної авіації в Україні можуть відновити до закінчення повномасштабної війни. Для цього знову відкриють Львівський аеропорт.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький під час підписання угоди про приєднання України до програми Євросоюзу "Механізм Сполуки Європи".

За його словами, це питання зараз вже активно обговорюється. Якщо все вирішиться позитивно, то повітряний простір України, ймовірно, працюватиме за принципами "зернового коридору".

"Ми сподіваємося, що так, як зерновий коридор, так може бути і гуманітарний коридор, який може бути забезпечений Європейським Союзом", – пояснив він.

Чи реально відновити польоти над Україною під час війни?

На весні цього року в Європейській організації безпеки повітряної навігації (Євроконтролю) повідомили, що цивільні літаки в українському небі почнуть літати не раніше 2029 року.

Але в ДП "Украерорух" спростували прогноз європейських колег та зазначили, що польоти реально відновити після перемоги у війні.

"Попри обставини форс-мажору, викликані військовою агресією Російської Федерації, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі", — підкреслили у відомстві.

Тренування українських пілотів у Франції

Нещодавно міністр транспорту цієї країни Клеман Бон розповів, що для українських пілотів організували тренування на симуляторах та в спецшколах у Тулузі.

Ініціатором цього був офіційний Київ. На думку французького міністра, це може означати, що наша країна готується до відкриття повітряного простору для цивільних літаків.

"Не можу вирішувати, коли це станеться, але, як я зрозумів, в України вже є певні міркування щодо цього відкриття. У Києві над цим наполегливо працюють", — додав він.

Що потрібно, аби відновити авіаперельоти

На думку керівника науково-дослідного інституту цивільної авіації "Украеропроект" Кирила Новікова, відповідний план має включати:

  • черговість відновлення аеропортів;
  • план повернення авіакомпаній та всіх субʼєктів авіаринку та безперешкодний доступ до діяльності в аеропортах;
  • приведення до відповідності з нормами ЄС питань вартості авіапального та стандартів обслуговування;
  • зменшення податків для субʼєктів господарювання авіагалузі;
  • відбудова зруйнованої інфраструктури летовищ;
  • розвиток пріоритетних летовищ, створення транзитних хабів;
  • створення вантажних аеропортів.

Раніше ми розповідали, за скільки років Україна може стати повноправним членом Європейського Союзу. Також ми писали, чи залишиться гривня національною валютою після вступу України в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.