Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Попит на нерухомість змінився: на які квартири "полюють" українці

Разом з експерткою розібралися, яки вимоги на ринку нерухомості зараз висувають українці та яке житло купують найчастіше

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

На ринку нерухомості сформувалися певні тенденції щодо того, яке житло шукають українці

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Вимоги українців до купівлі житла кардинально змінилися після початку повномасштабної війни. Хтось шукає енергетично незалежні житлові комплекси, хтось обирає одразу квартири з готовим ремонтом, аби не вкладати ще більше грошей та трохи зекономити тощо. Тобто, попит на ринку нерухомості є, але він дуже різний.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з експерткою з нерухомості Вікторією Берещак та дізналася, які квартири зараз найчастіше шукають українці.

На ринку нерухомості сформувалися три найголовніші тенденції


1. Готовність будівництва

Зараз людей цікавить більше готова нерухомість чи житло на останніх стадіях будівництва. Якщо ще у 2022 році можна було говорити про те, що інвестиції "в котлован" практично пішли з ринку нерухомості, тобто люди обирали будинки, які були готові на понад 60-70%, то зараз інвестиції на початкових етапах трохи поновилися.

Але все одно люди не заходять на самому старті, вони чекають готовність будівництва хоча б на 30-40%. Переважно люди купують проєкт десь на готовності від 40% та вище, при чому левова частка угод на ринку, приблизно 60%, припадає на програми розтермінування.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Якщо говорити про умови розтермінування, то люди частіше цікавляться середньостроковими та довгостроковими програмами, це період 3-5 років, а окремі девелопери навіть пропонують до 7 років. Щодо мінімального посильного першого внеску, зараз він становить десь 20-25%, але зараз дуже складно знайти такі умови на ринку.

2. Попит на квартири з ремонтом

Зараз зберігається сталий високий попит на готові квартири з ремонтом від девелопера. Цей попит помітний переважно у Києві та в Київській області й, скоріш за все, він розвиватиметься в найближчій перспективі.

Запит від людей "заїхати та жити" дуже сильно зростає, враховуючи, що для багатьох квартирне питання стає вкрай гострим. Родини об'єднуються, починають жити разом зі своїми батьками тощо, тому людям важливо мати комфортні житлові умови, – зазначила експертка.

3. Багатокімнатні квартири

Якщо раніше в виборі українців переважали однокімнатні квартири, то зараз позиція двокімнатних і трикімнатних квартир дещо вирівнялася в структурі попиту. Наразі в середньому однокімнатні квартири займають приблизно 45% всього попиту, відповідно 25% та 30% займають двокімнатні та трикімнатні.

Зараз багато трикімнатних квартир люди купують саме для себе, а не з інвестиційною метою або для перепродажу, для здачі в оренду тощо. До того ж для цього краще підходять однокімнатні квартири.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Окрему увагу українці приділяють двом сегментам новобудов


Переважають, звичайно, новобудови класу "Комфорт+". Як правило, це квартальна забудова, формат "місто в місті", поліфункціональний район тощо. Це можуть навіть бути будинки в форматі багатофункціональних житлових комплексів.

Це формат, в якому є невелика точкова забудова, але передбачений, наприклад, вбудований торговельний центр з певними комерційними площами під потрібну інфраструктуру. Або просто на перших поверхах передбачена достатня кількість місць для соціально-побутової, комерційної, сервісної інфраструктури, – каже експертка.

В умовах воєнного часу непогано продається бізнес-сегмент, але йдеться насамперед про екокомплекси з рекреаційним потенціалом, де люди отримують територію, яка правильно інтегрована в природний ландшафт.

Це може бути озеро на території, двір-парк або поруч якась лісопаркова зона. Людей цікавлять приватність, закрита територія, сервісна складова. Тобто вся необхідна інфраструктура, яка покриває буденні запити та ще й надає додатковий сервіс.

Енергетична незалежність досі в тренді


Окремо люди цікавляться енергетичною незалежністю, тобто, чи є в ЖК генератори, якщо є свердловина в комплексі, то чи є генератор, аби подавати воду. Також вони дізнаються, чи передбачив девелопер пункти незламності, як відпрацював кризову осінь-зиму минулого року тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Що стосується загалом попиту на ринку нерухомості, то можна сказати, що він стабільно з кінця березня потроху набирає обертів. За словами експертки, ринок нерухомості вже відвоював собі десь приблизно 30-35% довоєнних показників попиту, залежно від сегмента.

Раніше ми розповідали, де українцям варто купувати квартиру для збагачення та якою вона має бути. Також ми писали, скільки зараз коштують квартири в ЖК у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.