Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробити на квартирі проблеми: у яке житло не варто інвестувати, щоб не втратити гроші

Експертка пояснила, які помилки при виборі нерухомості для інвестицій призведуть до втрат прибутку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інвестуючи в житло легко не тільки заробити, а і багато втратити

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хоч через велику війну України з РФ попит на нерухомість впав, квартири все ж потроху продаються. У тому числі залишились інвестори, які купують житло для того, щоб потім його перепродати. І роблять вони це з урахуванням трендів і потреб покупців, які будуть вже за кілька років. Однак не всі можуть розуміти, яка квартира точно продасться, і можуть через це втратити, а не заробити.

Тому редакція Pro Гроші разом з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак розібралася, через що квартири стають "непродажними" і на них неможливо заробити.

Старі формати покупцям не потрібні


Є два набори факторів, які вказують, що житло не зацікавить потенційного покупця. Перше – це об'єктивні фактори. Наприклад, коли концепція і формат житла застарілі. Ринок постійно розвивається, і створюються комплекси, в яких хочеться жити, де є все необхідне зі зручним плануванням прилеглої території, де є вся потрібна інфраструктура. А якщо купити нерухомість у комплексі старого формату з метою перепродати, то навряд така інвестиція буде вдалою. За словами фахівчині, як правило, цим страждає мас-маркет.

Другий нюанс – це якість будівництва.

Керамоблок керамоблоку різниця, а керамоблок і газоблок тим паче. А зараз звертають увагу і на те, як виконані лоббі й вхідні групи, яке ліфтове обладнання. Тобто, люди дивляться загалом на те, з чого будують і наскільки це не тільки енергоефективно, але і зносостійко, і привабливо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Третій нюанс – житло може не продаватися тому, що комплекс розташований у неліквідному районі. Тобто, коли поблизу немає потрібної інфраструктури, треба довго добиратись до неї, а з цим не всі готові миритись. Це може бути дешево, і цим заманюють клієнтів, але по факту в такої нерухомості немає доданої вартості. Це також, за словами Берещак, притаманно мас-маркету.

Також є проблеми з реалізацією квартир, які знаходяться в комплексі, що продовжує будуватись. Може бути, що навколо пилюка і бруд, а блага не переважають над цим, або ж коли будівництво заморожене і з вікна просто видно довгобуд. Але у деяких випадках покупці готові це терпіти, якщо поруч є інфраструктура, вона буде додаватись, і видно динаміку будівництва.

Кілька нюансів про квадратні метри


Окрім об'єктивних факторів, чому інвестиційну квартиру продати не вдасться, є суб'єктивні. Наприклад, комусь може не подобатись перший поверх, а хтось, навпаки, на нього полює. Також є думка, що перший і останній поверхи продаються найважче. Але якщо на останньому поверсі дворівнева квартира, то про це можна не турбуватись.

Крім того, гірше розбирають невеликі квартири в межах 30-35 квадратів. Раніше, 4-5 років тому, на них всі полювали, була істерія зі смарт-квартирами до 30 квадратів. Але всі забули про смарт-житло, тим паче після пандемії, коли люди посиділи, попрацювали вдома один в одного на головах. Не купуйте маленькі квартири, вони не продаються. Якщо ви розглядаєте однокімнатні, то дивіться мінімум від 35-37 квадратів. В ідеалі – однокімнатна квартира на 35-50 квадратів, – зауважила експертка.

Ще один момент стосується сусідства, а саме ТЕЦ, ТЕС та іншої інфраструктури, яка є ціллю росіян для обстрілів. Берещак зазначила, що не може прогнозувати, як буде у перспективі, але зараз таке житло продати дуже важко, бо спрацьовує психологічний фактор.

Якщо ви не хочете втрапити в те, що ви купили, а потім не можете продати, я рекомендую дивитись на об'єктивні фактори. Тобто, обирати житло, яке з хорошим розташуванням, інфраструктурою, наповненням, квартирографією і плануванням прилеглої території. У вас має бути не тільки класна квартира, але і можливість вийти з квартири, і провести час, не залишаючи території, – пояснила фахівчиня.

Якщо ж всього цього не буде, то навряд знайдеться покупець, який з радістю там буде жити.

Як обрати вигідну для інвестицій квартиру


Раніше ми розповідали, що інвестувати в житло можна, але це не принесе швидкого прибутку, оскільки попит на ринку надто слабкий. Але шанси є, а тим паче орієнтуватись треба на майбутнє.

Як пояснила нам Берещак, мислити потрібно категоріями 3-5-7-10 років. Важливо врахувати, що буде мати попит у кінцевого споживача через кілька років. А крім того, треба обрати ліквідне житло за форматом, концепцією, метражем квартири, характеристиками комплексу і репутацією девелопера.

Наприклад, якщо говорити про формат і концепцію загалом, на які зараз варто звертати увагу, то це комфорт+ і бізнес-клас. Експертка наголосила, що у жодному випадку не треба поступатись форматом і дивитись в бік мас-маркету, прагнучи зекономити. Крім того, є ще багато нюансів, які треба враховувати, інвестуючи в житло.

Дізнавайтеся, як правильно обирати квартири для інвестицій. Крім того, ми розповідали про те, що буде з цінами на квартири в грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.