Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишилось чекати недовго? Коли ціни на оренду квартир підуть на спад

Також пропонуємо разом з експерткою розібратися, що впливає на ціноутворення в оренді квартир

Фото: Лун, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, що впливає на вартість оренди квартири

Фото: Лун, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні розцвітає ринок оренди нерухомості, і впродовж останніх кількох місяців спостерігалося зростання цін. Проте невдовзі ця ситуація може змінитися в інший бік.

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші розповіла, коли очікувати зниження вартості житла, яке надають в оренду.

Як сезон впливає на вартість оренди квартири

За словами Вікторії Берещак, український ринок оренди нерухомості завжди відзначався сезонними коливаннями. Зазвичай, серпень і вересень є "гарячими" місяцями для оренди в містах-мільйонниках, де зосереджена освітня інфраструктура, і вищі навчальні заклади.

І вперше, ще з часів Covid-19, ми маємо змішаний формат навчання, коли є й онлайн і офлайн, тобто студенти знову повернулися до аудиторій. І, безперечно, це певною мірою впливає на ринок оренди житла, підвищуючи попит на оренду та завдаючи впливу на ціни.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Експертка зазначає, що у звичайних обставинах попит стабілізується в жовтні, і ринок приходить до "плато" середньозважених цін. Проте цьогорічна ситуація відрізняється нестабільністю через війну та енергетичні проблеми.

Вплив енергетичної ситуації на ринок оренди

В енергетичному плані Україна стикається з викликами, пов'язаними зі війною. Якщо удари по енергетичній інфраструктурі залишаться на рівні минулого року або будуть подібні до них, то, ймовірно, відбудеться зниження попиту на оренду, яке перевищить прогнозовані показники. Це, своєю чергою, може вплинути на зниження орендних ставок.

Зараз прогнозувати відсоток, на скільки вони впадуть, вкрай важко, але, якщо відкинути енергетичне питання, то, думаю, у жовтні-листопаді ми вже бачитимемо, як оренда квартир в окремих регіонах впаде десь в діапазоні 5-10% від тієї ціни, що ми маємо зараз, тому що ажіотажний попит мине. А як будуть розгортатися події далі, покаже лише час, я думаю, що показовим в цьому аспекті буде приблизно кінець жовтня – листопад, – розповіла Вікторія Берещак.

Тобто, ціноутворення на ринку оренди буде залежати від двох факторів: ажіотажний попит з боку студентів, який вже зараз поступово "згасає", та події на енергетичному фронті.

Що відбувається на ринку оренди в Києві

Якщо розглядати регіон окремо, то тут є свої особливості. У 2023 році столиця стала центром для внутрішньо переміщених осіб, і кількість людей, які перебувають в Києві, зросла щонайменше на 30% порівняно з 2022 роком.

Це призвело до підвищення попиту на оренду житла та вплинуло на ціни. Можливо, в майбутньому ціни на оренду в Києві також стабілізуються в діапазоні 5-10% від поточних, але точний момент стабілізації залишається поки що невизначеним.

Раніше ми повідомляли, де найвигідніше винаймати квартиру в Києві. Також сайт Pro Гроші робив огляд квартири в Ужгороді, яку продають за 13 тис. доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.