Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захист від аферистів при оренді житла: як вибрати квартиру та оформити договір

Захистіть себе від аферистів та забезпечте безпечну оренду квартири, дотримуючись рекомендацій і пильно перевіряючи інформацію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Правила, яких варто дотримуватися при пошуку квартири

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості привабливий не лише для інвесторів та громадян, які у пошуках житла, але й для шахраїв. В цій ніші багато тих, хто намагається обманним шляхом заробити великі гроші. Це особливо актуально зараз, коли збільшилась численність орендодавців.

Сайт Pro Гроші розповідає, яких правил слід дотримуватися при оренді квартири, щоб не стати жертвою шахраїв.

Як не стати жертвою шахраїв

Перевіряйте оголошення

Перш ніж звернутися до орендодавця, детально перевірте оголошення. Подивіться на обліковий запис автора – коли він створений, чи є інші оголошення. Справжній власник буде відповідати на ваші запитання та надавати докладну інформацію про помешкання.

Варто насторожитися, якщо на різних сайтах розміщені однакові оголошення, але вказані різні адреси.


Ніколи не давайте завдаток до перегляду житла

На сайтах з нерухомістю часто з'являються оголошення про привабливі квартири за низьку ціну. Під час розмови з власником ви можете почути, що вже багато людей записалися на огляд житла, проте якщо заплатите завдаток на картку, він відмовить іншим у перегляді.

Насправді ж це шахрай, який вимагає гроші від усіх, хто йому подзвонить. Подібні схеми недоброчесні люди використовують вже дуже давно.


Перевіряйте документи на квартиру

Перед тим, як здійснити будь-які платежі чи узгодити умови, переконайтеся, що ви маєте справу зі справжнім власником квартири. Не соромтеся попросити документи, які підтверджують його право власності на нерухомість. Якщо вас просять проігнорувати цей запит, це може свідчити про недобросовісні наміри.


Ретельно оглядайте квартиру перед орендою та ставте запитання

Перед укладанням договору обов'язково відвідайте квартиру особисто. Оцініть стан житла, сантехніки, дверей, вікон, побутової техніки та лічильників. Це допоможе вам уникнути неприємних сюрпризів після підписання договору.

Також не варто боятися ставити запитання. Це лише допоможе дізнатися більше про житло та виявити шахрая, адже він не зможе швидко відповідати.


Завжди укладайте договір про оренду

Українці, які мають на меті орендувати житло, повинні укладати договір з власником нерухомості. Це буде певна гарантія того, що усе відбувається легально.

Договір можна скласти, як самостійно, так і за участю ріелтора або нотаріуса. В цьому документі мають бути такі дані:

  • хто орендує помешкання та в якому воно стані;
  • паспортні дані орендодавця та орендаря;
  • ціна та період оренди;
  • які предмети знаходяться у квартирі (побутова техніка та меблі);
  • права та обов'язки як орендаря, так і орендодавця;
  • відповідальність сторін та можливі штрафи за порушення умов договору;
  • підписи обох сторін.

Ніколи не надсилайте свої паспорті дані невідомим людям

Не дозволяйте використовувати ваші паспортні дані без необхідності. Якщо ви надасте особисту інформацію, то ризикуєте стати співучасником махінацій. Адже часто шахраї надсилають дані жертв іншим і видають їх за свої.


Чи зміниться вартість квартир на первинному ринку до кінця літа

Від початку 2023 року в Україні нерухомість подорожчала. Це відбулося через зростання собівартості будівництва та цін на матеріали. Особливо це відчутно в сегменті новобудов. Редакція сайту Pro Гроші звернулася до експертки з нерухомості Вікторії Берещак, щоб вона розповіла, що буде з цінами на нерухомість до кінця літа.

За її словами, забудовники не додають велику націнку, адже обсяг реального попиту все ще в рази менше від довоєнного періоду.

Так, навіть попри те, що ми вже повернули приблизно третину обсягів довоєнних продажів, основна частка ще не повернулася, а це також певним чином б'є по кишені девелопера. Забудовники не можуть підвищувати цінник просто для того, щоб встигати за зростанням собівартості, до того ж на це ще впливає реальна будівельна динаміка, – пояснила Вікторія Берещак.

Отже, девелопери, що активно реалізовують проєкти, мають можливість варіювати ціни відповідно до готовності об'єкта, оскільки вони вже мають свою стабільну аудиторію заможних клієнтів. Ситуація відрізняється для більшості ринку, де переважає віртуальне будівництво.

Раніше ми повідомляли, який дизайн обрати для однокімнатної квартири. Також ми писали, як килим може збільшити ціну нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.