Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За квартирою в чергу? Обсяги будівництва нового житла впали до рівня 2009 року

У 2022 році на первинному ринку нерухомості було розпочато будівництво житла на 50% менше, ніж у 2021-му

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з будівництвом нового житла після початку повномасштабної війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні деякі забудовники призупинили будівництво багатоквартирних будинків. Порівняно з минулими роками, у 2022-му обсяги прийнятого в експлуатацію житла знизилися майже до рівня 2009 року.

Про це повідомляє Держстат.

У 2022 році було збудовано 92 500 квартир та одноквартирних будинків, це на 40% менше, ніж у 2021 році. Загалом за 2011-2021 роки в Україні будували в середньому близько 27 000 будинків, а обсяг прийнятого в експлуатацію житла за рік становив приблизно 1% житлового фонду.

Під час війни Росії проти України на первинному ринку було розпочато будівництво житла майже на 50% менше, ніж у 2021 році, а саме – 6 669 квадратних метрів. Найбільша активність будівництва спостерігається у Київській (28%) та Львівській (15%) областях.

Що зараз відбувається з ринком нерухомості

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші зазначила, що наразі спостерігаються практично нульові продажі в сегменті новобудов. Порівняно із довоєнними показниками, вони скоротилися майже у 10-15 разів.

На вторинному ринку також не все ідеалістично та немає ніякого ажіотажного попиту чи бажання продати за безцінь житло, керуючись певними психологічними, панічними атаками, прогнозами або певними побоюваннями.

На ринку нерухомості покупець зараз зайняв "вичікувальну позицію" та поки що перебуває в ній. На це вплинув непростий осінній період, коли українці вперше дізналися, що таке енергетичний терор з боку РФ, – каже експертка.

Також цьому посприяли ще кілька факторів, а саме:

  • нерозуміння, як розвиватимуться події на фронті у найближчій перспективі, наразі говорити про якийсь великий сплеск активності не доводиться;
  • значне падіння платоспроможності у зв'язку з гіперінфляцією та зростанням безробіття. Це позначилося на тому, що вкладати зараз кошти у квадратні метри поспішають не всі, адже зайвих грошей не так багато;
  • покупець дивиться, хто реально будує, а хто лише створює видимість. Зараз дуже важливо розуміти, що нерухомість ліквідна, адже вона буде хорошим захисним активом.

Раніше ми розповідали, що відбувається з цінами на житло в новобудовах. Також ми писали, які квартири потрібно купувати вже зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.