Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила змінились: що війна зробить із цінами на нерухомість до кінця року

Ринок нерухомості переживає значну кризу, і війна стала основним чинником, який визначає ціни

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Вартість будівництва росте, але наскільки це відчує покупець

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна РФ проти України зупинила ринок нерухомості на певний час. Проте вже після 6 місяців воєнного стану ситуація поступово покращується. Але чи означає це, що незабаром ми вийдемо на довоєнний рівень?

Чого чекати до кінця 2022 року, експерти з нерухомості розповіли порталу "Столична нерухомість".

Будівництво триває

Протягом літа багато забудовників відновили свою діяльність: у деяких стартували лише продажі, а в декого і будівництво. За словами експертів, це позитивний сигнал, але важливо, щоб усі ці забудовники працювали не точково з окремими будинками в окремих комплексах, а в усіх об'єктах.

Водночас багато девелоперів завершують недобудовані проєкти, а нових не починають зовсім. Так, зокрема, компанії намагаються не втратити репутацію. Голова правління The Wall-Ukraine Віталій Грусевич пояснив, що ринок змінюється просто зараз ще й через нові правила.

"Зараз починають діяти нові державні будівельні норми. Посилена увага будівництву бомбосховищ та укриттів. Тому проєкти переглядаються. Хто запроєктував підземні паркінги, планує приміщення для укриття. Метод монолітно-каркасного будівництва стає найпоширенішим варіантом", – зазначив Грусевич.

Він додав, що деякі девелопери вивчають ринок комерційної нерухомості, щоб далі працювати з ним, і загалом такий формат роботи продовжиться до кінця року.

Але разом з цим помітно зросла ціна. Керуючий партнер INSPI Development Володимир Семенцов зазначив, що здорожчання будівництва з травня до серпня відбулось на 15-25% залежно від якості, кількості, країни-виробника будматеріалів тощо. За його словами, всю осінь ситуація на ринку залежатиме від ситуації на фронті і рівня безпеки в різних регіонах країни. І загалом війна не дасть стрімкого розвитку як у будівництві, так і в попиті.

Вже зараз попит поступово зростає, але все ще він досить низький. І експерти кажуть, що на зростання зацікавленості людей у нерухомості не треба чекати.

"У найближчі місяці припускаємо, що цікавість покупців може зрости в середньому на 2-3%, але в загальному плані це буде майже не помітно. Іншими словами, до кінця року не варто очікувати якихось суттєвих змін в питанні придбання квартир на первинному ринку", – наголосив Семенцов.

Що ж станеться з ринком?

Власне попит дещо зростатиме, особливо за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Але стрімкого зросту не буде.

Ринок загалом переформатується, бо для забудовників рік дуже складний, зокрема у фінансовому питанні, і деякі просто не переживуть його.

Експерти кажуть, що зростатимуть і ціни. Вимушене подовження логістичних ланцюгів, втрата виробничих потужностей, дефіцит робочої сили, курс долара, загалом зростання собівартості будматеріалів сильно впливатиме на кінцеву вартість нерухомості.

"Вплив на ціноутворення має світова тенденція зростання вартості енергоресурсів, що призводить до зростання цін на цемент, гіпсові в'яжучі, гіпсокартон, цеглу, пінополістирол, мінеральну вату тощо. Останні місяці ці групи будівельних матеріалів значно подорожчали, наразі тенденція невтішна. Через зростання вартості палива подорожчала логістика всіх будівельних матеріалів, обладнання та устаткування. Зросла вартість роботи машин та механізмів на будівельних майданчиках", – пояснив Грусевич.

При цьому Семенцов додає, що питання підвищення собівартості все ж є проблемою забудовника, і якщо ціна сильно зросте, а попит залишатиметься і далі низьким, то сенсу далі піднімати ціну не буде. Тому забудовники будуть шукати шляхи, як втримувати вартість, і в результаті реальна вартість квартир знизиться від довоєнного рівня на 15-25%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.