Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як знайти доступне житло в Польщі: лайфхаки для українців

Через велику кількість українських переселенців ситуація на польському ринку нерухомості склалася непроста

Колаж: Pro Гроші

Хороших пропозицій за невеликі гроші залишилося мало

Колаж: Pro Гроші

Українці, які виїхали до Польщі, вже почали більше адаптовуватися до країни. Наприклад, чимало людей самі вирішують навіть питання пошуку та оренди житла.

Про це пише 24 канал.

Де шукати житло

  • Ukrainetakeshelter – сайт для пошуку безплатного житла, орієнтований на українців.
  • Ukrainesupport – портал надає допомогу у пошуку безплатного житла та транспорту для біженців з України по всій території Євросоюзу.
  • OLX – тут можна знайти доволі непогані варіанти бюджетного житла в Польщі. А ще доступні спеціальні пропозиції для українських біженців у розділі "Житло" – "Для України".
  • Gratka – ще один популярний у Польщі сайт безплатних оголошень, де теж є розділ, призначений спеціально для громадян України, які рятуються від війни.
  • PomagamUkrainie – польський державний сайт, орієнтований на українських користувачів. На ресурсі у розділі "Житло та квартири" (Noclegi i mieszkania) пропонуються актуальні варіанти для довгострокової оренди по всій території Польщі.
  • Uasupport – спільний проєкт з порталом airbnb. Після реєстрації на сайті ви отримаєте безплатні пропозиції щодо тимчасового проживання.
  • Nocowanie – тут зібрані оголошення про безплатне житло у будь-якому місті Польщі.

Як орендувати житло в рамках соціальної програми

Через велику кількість українських переселенців ситуація на польському ринку нерухомості склалася доволі непроста. Хороших пропозицій за невеликі гроші залишилося не так багато.

Наприклад, зараз за оренду однокімнатної квартири у Варшаві в середньому потрібно віддавати 2,8 тисячі злотих на місяць. За двокімнатну квартиру – 3,5 тисячі, за трикімнатну – 4,6 тисячі, а за чотирикімнатну – 6,1 тисячі.

Однак ви можете винайняти квартиру, завдяки благодійному фонду Habitat for Humanity Poland у співпраці з IOM Polska. Фонд виступає посередником між власником житла та шукачем.

Хто може взяти участь у програмі:

  • українці, які мають документальне підтвердження перетину кордону після 24 лютого 2022 року;
  • біженці, які проживали та виїхали із зони бойових дій (співробітники організації орієнтуються на карту воєнних дій, яка створена та оновлюється на основі загальнодоступної інформації);
  • громадяни України, які працевлаштовані в Польщі – потрібно пред'явити документи, що підтверджують заробіток (трудовий договір тощо);
  • люди, які планують перебувати в Польщі ще щонайменше 3 місяці.

Раніше ми розповідали, хто з українських біженців буде платити податки у Польщі. Також ми писали, скільки грошей витрачає сусідня країна на одного українського переселенця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.