Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща зобов'язала деяких біженців платити податки – кого з українців торкнеться

Частина громадян продовжують працювати дистанційно та сплачувати податки в бюджет України

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українців в Польщі зобов'яжуть сплачувати податки

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У Польщі змінили умови оподаткування доходів українців. Тепер біженці з України, які віддалено працюють на українських роботодавців, мають сплачувати податок в Польщі.

Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання BRDO.

Податок сплачується для тих українців, які перебувають в Польщі понад 183 дні. У такому разі оподатковуються і ті доходи, що були отримані до досягнення 183 днів.

Станом на серпень 2022 року понад 1 мільйон 320 тисяч українців отримали PESEL в Польщі (податковий номер, що свідчить про тимчасовий захист). Частина з них продовжує працювати на українських роботодавців та сплачувати податки в Україні.

Що говорять у Мінфіні Польщі

Кілька днів тому Міністерство фінансів Польщі на запит польського ЗМІ опублікувало наступну заяву:

"Відповідно до статті 15 польсько-української угоди про уникнення подвійного оподаткування, якщо український податковий резидент виконує оплачувану роботу на території Польщі і його винагорода виплачується українським роботодавцем, який не має постійного представництва або постійної посади в Польщі, він зобов’язаний сплачувати податок в Польщі, якщо його перебування перевищує 183 дні в календарному році. У такій ситуації всі його доходи, пов’язані з виконанням роботи на території Польщі, підлягають оподаткуванню в Польщі, тобто також доходи, отримані до перевищення порогу 183 днів перебування на території Польщі".

У Мінфіні Польщі раніше заявляли, що запровадили спеціальний режим для громадян України, який дозволяє їм, за їхнім бажанням, обрати оподаткування так, як якщо б вони були податковими резидентами Польщі. Тоді наголошували, що цей спеціальний режим є добровільним і доступний лише в період з 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2022 року.

Сьогодні ж українцям, які працюють віддалено з Польщі, радять звернутися до податкових консультантів і детально проаналізувати свій конкретний випадок.

Раніше ми також писали, як платити податки з-за кордону і розповідали, що треба знати про податки кожному підприємцю в Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.