Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки Польща витрачає грошей на одного переселенця з України

Від Євросоюзу Польща отримала майже 144 мільйонів євро, однак витратила їх на інші потреби

Колаж: Pro Гроші

З початку війни люди шукали прихистку в іншій країні

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабної війни в Україні люди приїхали до Польщі, аби бути в безпеці. Наприклад, до 24 лютого в сусідній країні було 2,5 мільйона українців, а після наступу Росії туди приїхали ще 1,3 мільйона людей.

Розповідаємо, скільки Польща витрачає грошей на одного українця.

За словами польської міністерки соціальної інтеграції Агнешки Щигай, країна витрачає приблизно 2 200 злотих на кожного українця. До цього входить:

  • одноразова виплата по 300 злотих на людину;

  • щомісячні виплати на дітей в рамках програм "500+" та "Сімейний капітал опікунчий".

Від Євросоюзу Польща отримала майже 144 мільйонів євро, однак ця сума пішла в основному на зміцнення кордону.

Також Агнешка Щигай повідомила, що в місцевих школах зараз навчається близько 176 тисяч українців.

Як зняти готівку у Польщі без комісії

Раніше ми писали, що із іноземними банкоматами треба бути дуже обережним, оскільки ви не лише маєте іноземну картку, а й іноземну валюту на ній. Банкомат може запропонувати зняття грошей у вашій, а не у місцевій валюті і цю пропозицію краще відхилити.

Краще знімати гроші у місцевій валюті, тобто у злотих, якщо йдеться про Польщу. Так вам не доведеться зайвий раз міняти гроші по здирницькому курсу в обмінниках, оскільки у банкоматах операція проходитиме за курсом Нацбанку.

До речі у Польщі активно використовуються платіжні системи Visa та Mastercard, тож якщо у вас одна з цих карток, ви без проблем знайдете банкомат, який їх обслуговуватиме.

Як ще можна знімати гроші в Польщі?

На території країни є унікальна система Blik, яка дає змогу знімати готівку без наявності пластикової картки.

Це дуже зручна опція, однак для користування нею ви обов'язково повинні бути клієнтом польського банку.

Що треба знати про податки кожному підприємцю в Польщі

Польща все більше приваблює українців, і дехто думає над перспективами відкриття бізнесу там. Однак варто памʼятати про декілька видів податків на прибуток у країні. Його сплачують абсолютно всі фізичні особи, які отримують бодай якийсь прибуток.

Для фізосіб розмір податку вираховується так:

  • річний обсяг доходів менше 85,5 тисяч злотих – ставка 18%;
  • річний обсяг доходів понад 85,5 тисяч злотих – 32%. Однак така податкова ставка встановлюється тільки на ту частину прибутку, яка перевищує встановлену суму.

Особи, які займаються інивідуальною підприємницькою діяльність мають спеціальну ставку розміром 19% з отриманого доходу, однак якщо ви іноземець її розмір збільшується до 20%.

Для юридичних осіб податок на прибуток теж становить 19% і має назву СІТ. Для його сплати підприємець має подати відповідну декларацію в податкові органи наприкінці кожного року.

Нагадаємо, Європейський Союз скасовує платний роумінг для України та "Нова пошта" суттєво знизила ціни на посилки в Польщу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.