Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща змінює правила: хто з українців платитиме за житло

Розповідаємо, хто з українців тепер буде платити за житло і кого це не торкнеться

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці тепер будуть платити за житло у Польщі

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Більше 400 тисяч українців розселили по польським готелям та гуртожиткам – з початку війни Росії проти України вони проживають там безкоштовно, але зараз влада планує зробити проживання платним.

Ми дізналися, хто буде платити за проживання у Польщі, та кого це може обійти.

Українці тепер зніматимуть житло

Вже два місяці у Польщі готують зміни в спеціальному законі, які будуть зобов'язувати людей оплачувати житло, що надала держава. Як пояснюють представники влади, більшість українців, які вже працюють, можуть самі знімати квартири або кімнати, але витрати за це бере на себе держава.

Якщо людина тільки приїхала до Польщі і не має роботи, то місцева влада може допомогти їй з житлом, але коли розмова йде про адаптованих та процевлаштованих українців, то їм всім потрібно буде платити за проживання. Винятком будуть люди похилого віку, інваліди та багатодітні матері-одиночки, які не мають змоги працювати.

У Польщі є можливість недорого орендувати житло, треба заповнити анкету та подати її в фонд Habitat for Humanity Poland, програма надання житла для українців буде діяти поки до 15 грудня 2022 року з можливістю продовження.

Майже мільйон українців зараз знаходиться у Польщі як біженці, ще 1,2 млн там жили і працювали до війни. Щоб забезпечити цей мільйон безкоштовним житлом, треба вийти за рамки державного бюджету, тому було ухвалено рішення, що забезпечувати житлом надалі будуть тих, хто в цьому дійсно має потребу.

Раніше ми розповідали, хто з українських біженців буде платити податки у Польщі. Також ми писали, скільки грошей витрачає Польща на одного українського переселенця. Більше про життя за кордоном читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.