Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як узаконити будівництво власного житлового будинку – повний гід

Розповідаємо, що чекає на українців, які планують узаконити будівництво власного житлового будинку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Будівництво житлового будинку треба узаконити

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Досить часто українці стикаються з питанням про те, як узаконити будівництво власного житлового будинку. Отже, для зведення будівлі площею до 500 м кв., висота якої не перевищує два поверхи без урахування підвалу, цоколю та мансарди, передбачено сім важливих кроків.

Про алгоритм дій для початку будівництва розповіли у телеграм-каналі "Ти ж ЮРИСТ".

Перш за все, у вашій власності або співвласності повинна бути земельна ділянка, яка зареєстрована в Державному реєстрі речових прав. Земля має мати кадастровий номер або у замовника на руках має бути державний акт на право власності. Цільове призначення має відповідати намірам її забудови.

Як отримати будівельний паспорт земельної ділянки

Його можна отримати через портал "Дія" або у ЦНАП, звернувшись до уповноваженого органу містобудування та архітектури за місцезнаходженням об'єкта для отримання вихідних даних. Варто зазначити, дана послуга повністю безплатна.

Також на період дії воєнного стану, відповідно до постанови КМУ 722, можна отримати схему намірів забудови ділянки замість будівельного паспорта. Для цього необхідно звернутись до приватного проєктанта, який має необхідну ліцензію.

Отримання права на початок будівельних робіт

Для цього через портал "Дія" або ЦНАП необхідно направити повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Воно буде направлене до органу державного архітектурно-будівельного контролю. Послуга також є безплатною.

Безпосереднє будівництво об’єкта

Після подання повідомлення замовник має право розпочинати будівельні роботи. Дані роботи замовник може виконувати своїми силами або ж звернувшись до підрядника.

У випадку з підрядником, перед поданням повідомлення про початок робіт, з ним необхідно укласти договір у паперовій формі. Далі договір вноситься у Реєстр будівельної діяльності і йому присвоюється реєстраційний номер, який отримує замовник.

Технічна інвентаризація

Для отримання технічної документації потрібно звернутись у Бюро технічної інвентаризації. Після завершення будівельних робіт на об'єкт приїздить відповідальна, атестована особа, яка виготовляє необхідні документи. Ця документація також вноситься у Реєстр будівельної діяльності та отримує реєстраційний номер із шістнадцяти символів.

Прийняття об’єкта в експлуатацію

Важливий крок – це прийняття об’єкта в експлуатацію. Для цього через "Дію" або ЦНАП подається декларація про готовність об’єкта до експлуатації в орган державного архітектурно-будівельного контролю. Послуга безплатна.

Завершальним етапом є оформлення права власності. Після успішної реєстрації декларації за допомогою державного реєстратора або нотаріуса отримуються права власності на об’єкт, витяг, а також вносяться необхідні відомості до ДРРП.

Раніше ми розповіли як курс валют впливає на нерухомість, а також, яке нерухоме майно у Києві можна придбати за 21 тис. доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.