Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нерухомість під впливом долара – чи зможуть покупці знайти вигоду в умовах зміни курсу

Разом з експерткою з нерухомості розповідаємо, чи може встановлений курс долара вплинути на формування цін на нерухомість

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка пояснила, чи вплине закладений курс долара на вартість нерухомості

Фото: ЛУН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

15 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт Державного бюджету на 2024 рік. Одним з ключових пунктів у цьому документі був курс долара, встановлений на рівні 41,4 гривні. Ця новина не могла залишити байдужими громадян, особливо тих, хто мріє про власне житло. Оскільки одразу виникло питання: чи вплине закладений курс долара на ринок нерухомості?

Щоб розібратися в цьому питанні, журналісти сайту Pro Гроші звернулися до експертки з нерухомості Вікторії Берещак.

Чи вплине закладений курс долара на ринок нерухомості

Експертка розповіла, що зараз поширюється новина про те, що забудовники прив'язали ціни на нові квартири до завищеного курсу долара, який становить 42 гривні за один долар. Це свідчить про те, що деякі компанії враховують цей курс при формуванні цін на майбутнє житло.

Вікторія Берещак пояснила, що це може бути обґрунтованим підходом для певного відсотка забудовників. Наприклад, якщо будівництво будинку відбувається почергово, і вартість матеріалів та послуг зростає через інфляційні процеси, то забудовники мають враховувати ці збільшення витрат. Це може вплинути на ціну квартир у будинку.

Але станом зараз, коли фіксований курс становить 36,56 грн, ніхто не закладатиме курс на рівні 42 грн. А хто закладає, повинен розуміти, що є обмежений попит, і якщо забудовники продаватимуть квартири за ціною вищою, ніж свідома, яка складається з собівартості будівництва, особливостей комплексу, будівельних матеріалів, націнки за ступінь готовності будинку тощо, вони ніколи їх не продадуть.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

За словами Вікторії Берещак, це може бути також маркетинговим ходом забудовників, спрямованим на створення штучного попиту. Заздалегідь оголошений високий курс може надихнути покупців на покупку житла "зараз", переконуючи, що ціни незабаром піднімуться.


Загалом, закладений курс долара на ринку нерухомості може вплинути на деякі аспекти ціноутворення, але важливо розуміти, що реальна ціна житла формується на основі багатьох чинників, включаючи витрати на будівництво, вартість земельної ділянки, попит та пропозицію на ринку, а також інфляцію. Тож, приділяючи увагу курсу долара, важливо не втрачати з поля зору інші важливі аспекти ринку нерухомості.

Раніше ми робили огляд на те, яке житло можна придбати у центральному районі Києва за 26 тис. доларів. Також сайт Pro Гроші повідомляв, як забудовники "зачаровують" покупців і "змушують" купувати квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.