Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без зайвої метушні: як відновити документи на нерухомість

Пропонуємо дізнатися, як швидко відновити важливі документи та гарантувати безпеку своєї нерухомості

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть швидко відновити документи на нерухомість

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нерухомість завжди була цінністю, і володіння нею вимагає правильно оформлених документів. Проте, життя може принести непередбачувані ситуації й ці важливі папери можуть бути втрачені.

У Telegram-каналі "Ти ж Юрист" пояснили, як відновити документи на нерухомість.

Як відновити втрачені документи на нерухомість

Першим кроком у відновленні втрачених документів є звернення до нотаріуса, у якого ви отримували оригінали. Цей крок є найшвидшим та найефективнішим способом отримати дублікати. Нотаріус, який вас обслуговував, має доступ до збережених копій та може видати дублікати наступних документів:

  • договір дарування;
  • договір купівлі-продажу;
  • свідоцтва про спадщину за законом або заповітом;
  • договір міни.

Якщо ви не можете знайти контакти свого попереднього нотаріуса, є альтернативний шлях, а саме звернутися до Реєстру на сайті Міністерства юстиції та замовити платну довідку. Ця довідка містить інформацію про дату реєстрації та нотаріуса, який здійснив оформлення ваших документів.

Деякі документи, зокрема, свідоцтва про приватизацію нерухомого майна, можуть бути відновлені через Центр надання адміністративних послуг населенню (ЦНАП). Перелік документів, необхідних для відновлення через ЦНАП, може змінюватися, тому краще уточнити цю інформацію безпосередньо у відповідному центрі.

Як діяти у разі відмови в оформленні документів

Якщо вам було відмовлено в оформленні документів або у відновленні дублікатів, ви маєте право звернутися до суду. Перш ніж подавати позов, варто зібрати всю необхідну доказову базу. До заяви до суду варто долучити письмову відмову нотаріуса чи іншого органу, який відмовив у видачі документів на право власності.

Як відновити права на спадщину після пропущеного терміну

Спадкування в Україні – складний процес. Багато громадян не знають, як правильно оформити спадщину, як вона легально передається та в який термін може бути прийнята. Юристка Оксана Рябчук пояснила, що робити, якщо був пропущений строк для спадкування.

Вона порадила спочатку визначити, чи є ви єдиною людиною, яка не прийняла спадщину. Якщо інші вже прийняли, зверніться до них і запитайте, чи можуть вони дозволити вам оформити її.

Після отримання згоди, зверніться до нотаріуса, який обслуговував спадщину, та подайте заяву на прийняття спадщини від спадкодавця. Але якщо дозволу не надали, або ви єдиний спадкоємець, зверніться до суду.

Раніше ми повідомляли, як програма пільгової іпотеки"єОселя" змінила ситуацію на ринку нерухомості. Також ми писали, скільки доведеться заплатити за оренду житла у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.