Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як новий військовий збір може змінити ринок нерухомості в Україні

За словами експерта, вже найближчим часом українці можуть помітити певні зміни на ринку нерухомості

Фото: pexels

Ціни на житло можуть зрости

Фото: pexels

В Україні вже у першому читанні Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо підвищення військового збору. Його піднімуть до 5%, а оподаткування прибутків банків зросте до 50%. Однак якщо законопроєкт остаточно ухвалять, то українці одразу помітять наслідки таких дій. Негативно це може вплинути на бізнес. Разом з тим зростуть і ціни на нерухомість.

Про це розповів голова правління Української асоціації девелоперів Євген Фаворов, пише LIGA.net.

Які ціни та послуги можуть подорожчати

За словами експерта, підвищення військового збору призведе до зростання операційних витрат. Як наслідок, це може викликати збільшення цін на житло та інші будівельні об'єкти.


Важливо розуміти, що під час купівлі нерухомості стягується військовий збір, який ділиться порівну між покупцем та продавцем. Тобто, якщо збір із 1,5% зросте до 5%, то покупець повинен додатково сплатити й 1,75% за квартиру. А от девелопер 1,75% втратить зі свого доходу.


Однак девелопери можуть і компенсувати свої витрати. Вони це зроблять завдяки тому, що піднімуть ціну квадратного метра. А отже, вже зовсім скоро українці помітять здорожчання на ринку нерухомості.

На вартість квадратного метра вплине не лише підвищення військового збору, але й запровадження 25% податку на прибуток для фінансових установ. Також пропозиція законопроєкту щодо збільшення зборів з ФОПів може призвести до того, що зростуть ціни на товари та послуги.

В Україні зміняться ціни на квартири до кінця року

Ми вже писали про те, що окрім військового збору, на ціни квартир впливають також й інші фактори, а саме:

  • зростання інфляції;
  • здорожчання будівельних матеріалів;
  • збільшення вартості будівництва нових об'єктів.

Девелопер Олег Приходько повідомляє, що до кінця 2024 року вартість житла підвищиться приблизно на рівень інфляції – від 7 до 10%. Разом з тим, не варто забувати про війну, яка теж створює додаткові ризики для ринку нерухомості:

  1. Може знизитися темпи введення нових об'єктів в експлуатацію. Це фактор підтримає найвищі ціни на житлові комплекси, що вже є наразі.
  2. Війна сприяє переорієнтації попиту на певні міста чи райони. Як результат, можна помітити нерівномірне зростання цін на квартири по країні.

Експерт додає, що вже перше здорожчання нерухомості українці помітять восени та взимку 2024-2025 років.

Раніше ми розповідали про те, в яку нерухомість варто інвестувати у 2024 році. Також ми писали про те, як швидко відновити документи на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.