Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зміняться ціни на квартири: чого чекати до кінця року

Девелопер Олег Приходько повідомив, яка ситуація наразі та чого очікувати до кінця 2024 року

Фото: pexels

Ціни на квартири можуть оновитися

Фото: pexels

Вже найближчим часом в Україні може здорожчати нерухомість. Причина цьому – зростання інфляції в серпні 2024 року до 7,5%. Як результат, до кінця 2024 року ціни на житло збільшаться на 7-10%. Найбільше здорожчання українці помітять саме у період осені-зими 2024-25 років.

Про це повідомив девелопер Олег Приходько.

Чому зростуть ціни на нерухомість

Така ситуація може відбутися через низку факторів, а саме:

  • здорожчання будівельних матеріалів;
  • збільшення вартості будівництва нових об'єктів.

"На вторинному ринку можемо побачити короткочасний спалах і зростання попиту на житло, особливо в сегменті готових до заселення квартир, оскільки покупці намагатимуться зафіксувати ціни до можливого подальшого зростання. Водночас ризик підвищення вартості кредитів через інфляцію може вплинути на зниження активності серед тих, хто планував придбання житла за іпотекою", – повідомив фахівець.

Експерт повідомляє, що до кінця 2024 року вартість житла підвищиться приблизно на рівень інфляції – від 7 до 10%. Крім того, війна створює додаткові ризики для ринку нерухомості. Зокрема, з'являються чинники, що значно впливають на поведінку інвесторів та покупців:

  1. Це може знизити темпи введення нових об'єктів в експлуатацію. Що підтримає найвищі ціни на житлові комплекси, що вже є наразі.
  2. Це сприяє переорієнтації попиту на певні міста чи райони, а це призводить до нерівномірного зростання цін по країні.

В умовах війни ринок залишається нестабільним, і ключові чинники, що впливатимуть на нього восени та взимку 2024-2025 років, включають економічну невизначеність, підвищення вартості життя та безпекові ризики, спричинені бойовими діями, каже Олег Приходько.

Від яких радянських стандартів відмовилися забудовники сьогодні

Ми вже писали про те, якщо раніше здебільшого будували типові будинки, то тепер на перший план виходить індивідуальність. Це пов'язано з бажанням архітекторів створювати унікальні естетичні об'єкти, які гармонійно вписуються в сучасний міський ландшафт.

Також змінились планування та функціональність. Наразі квартири мають чимало простору. Наприклад, ви часто можете зустріти в новобудові:

  1. велику кухню-вітальню;
  2. невеличку гардеробну;
  3. сумісну ванну кімнату з вбиральнею;
  4. кімната для побутових речей;
  5. спальню кімнату.

Тобто, сьогодні ви можете забути про маленькі кімнати.

Раніше ми розповідали про те, в яку нерухомість варто інвестувати у 2024 році. Також ми писали про те, як швидко відновити документи на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.