Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові пільги для захисників: хто може не платити військовий збір

Зміни в постанову Кабінету Міністрів щодо оподаткування військовим збором внесли 17 березня

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Податкові пільги для військових

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Деякі військовослужбовці звільняються від обов’язкового податку на прибуток в розмірі 1,5%, тобто військового збору. Підстави для цього затвердили в постанові Кабінету Міністрів від 30 грудня 2015 р. №1161 змінами, що внесли 17 березня 2023 року.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

В документі зазначено, що особи, які беруть безпосередню участь в бойових діях під час війни та стримують збройну агресію Російської Федерації, на період виконання завдань не сплачуватимуть військовий збір з доходів, тобто зарплатні та додаткових грошових винагород. Нова редакція Закону уточнила, які підстави повинні бути для застосування податкової пільги.

Захисник повинен надати для підтвердження свого права на пільгу"витяг або копію з наказів командирів (начальників) про виплату додаткової винагороди, що передбачена законодавством для осіб, які беруть безпосередню участь у зазначених заходах". Без наявності документів звільнення від оподаткування не застосовуватиметься.

Що робити у випадку затримки "бойових"

Військовослужбовці, залежно від завдань на фронті, можуть отримувати грошову винагороду в розмірі 30, 50 та 100 тисяч. Але інколи трапляється, що кошти затримують. На це існує низка причин, про які розповів адвокат Сергій Дубок. За словами фахівця, в умовах війни документообіг у частинах досить ускладнений. Не виключено, що папери можуть загубитися під час переїзду в інше місце дислокації.

Наявність підтверджувальних документів про виконання особами бойових завдань є підставою призначити грошове забезпечення, тож втрата призведе до значних затримок (заява командиру, час на відновлення тощо). Рекомендується одразу звернутися до керівника своєї військової частини та повідомити про відсутність належних виплат.

Але не варто сподіватися на блискавичний результат. Врегулювання питання може зайняти кілька місяців.

Коли можуть відмовити у компенсації за поранення

Українські військові мають право на компенсаційні виплати за поранення, отримане через нещасний випадок під час проходження служби. Отже людині відмовлять у фінансовому забезпеченні, якщо вона на момент інциденту перебувала за місцем постійного проживання (виняток – казарми та гуртожитки військових частин для строковиків і курсантів).

Також кошти не затвердять службовцям, які знаходилися у відпустці або у звільненні з розташування військової частини. Виплати не отримають потерпілі, стан яких спричинило отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами (окрім нещасного випадку під час застосування в технологічному процесі або незадовільного зберігання чи транспортування).

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть позбавити грошової винагороди тих, хто поїхав на ротацію. Також ми повідомляли про військовий облік на підприємстві, та розповідали, які вимагають документи та за що штрафують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.