Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкова має знати про все? Українців попередили, про які доходи варто звітувати

Декларування доходів в Україні знову відновили, тож багатьом громадянам доведеться розповісти про отримані доходи за 2021 та 2022 роки

Фото: УНІАН

У НАЗК пояснили, чи потрібно українцям декларувати матеріальну допомогу

Фото: УНІАН

Через повномасштабну війну багато українців втратили роботу, а отже й можливість стабільно заробляти гроші. Тому люди активно користуються матеріальною допомогою, яку надають різноманітні благодійні організації. Тим часом в Україні нещодавно відновили декларування доходів, тож громадяни хвилюються через питання, чи потрібно їм декларувати матеріальні доходи та уникнути проблем з податковою.

Як пояснила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції, українцям можна не декларувати ці доходи.

Зазначається при цьому, що неважливо, де вони були отримані: тут в Україні чи за кордоном.

"Якщо ви вже подали декларацію та зазначили у ній грошові виплати (матеріальну допомогу) від міжнародних організацій, іноземних держав, то ніяких юридичних наслідків не буде. Коли подаватимете декларацію за наступний звітний період, тоді про ці виплати можна не зазначати", – йдеться у повідомленні.

У НАЗК додали, що правило поширюється на декларації, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану. Отже, податковій можна не повідомляти про наступні доходи:

  • отримані від іноземних держав (мова про виплати, які громадяни отримували за кордоном після від'їзду з України через повномасштабну війну), крім коштів, які людям надавала Росія;
  • виплачені міжнародними організаціями (наприклад від Всесвітньої продовольчої програми ООН, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні тощо).

Разом з тим декларувати доведеться ту грошову допомогу, яку людям надавав український уряд. Наприклад, подавати декларації потрібно внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які реєструвалися на виплати через платформу єДопомога. Також відзвітувати необхідно, якщо:

  • держава покривала витрати на проживання (допомога на проживання ВПО);
  • були отримані компенсації в рамках безоплатного тимчасового розміщення (перебування) переселенців;
  • виплачувалася допомога населенню, яке підлягало евакуації;
  • надходили виплати населенню деокупованих населених пунктів;
  • виплачувалися кошти громадянам, які залишилися без роботи через війну.

"У декларації джерелом доходу таких коштів рекомендуємо вказувати Кабінет Міністрів України (заблокувавши поле для введення коду ЄДРПОУ)", – підкреслили у НАЗК.

Хто з українців може не декларувати свої доходи

Цією можливістю можуть скористатися військовослужбовці, які нині обороняють Україну від вторгнення російських окупантів. Очікується, що норму про декларування представникам ЗСУ повернуться вже після скасування воєнного стану в Україні.

Водночас як розповідав раніше перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, декларуватимуть доходи військкоми, представники військово-лікарських комісій. Усе тому, що ця категорія громадян не перебувають на фронті, тому у них є час, щоби заповнити декларацію.

Ми вже писали, що зміниться після відновлення е-декларування в Україні. Також ми пояснювали, коли ФОПам платити єдиний податок та ЄСВ у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.