Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут не пройшов повз ринок нерухомості: як змінилися вимоги українців до квартир

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак розповіла, як багатогодинні відключення світла вплинули на вибір орендованого житла

Фото: Pexels

Експертка розповіла, як блекаут вплинув на вибір орендованої квартири

Фото: Pexels

Наближення зими завжди спонукає людей докладати зусиль, щоб провести холодний період в теплі та комфорті. Але в цьому році багато орендарів та орендодавців в Україні стикаються з новими викликами, пов'язаними з війною – блекаутами.

Як ці обставини вплинули на вимоги до орендованого житла та які тенденції помітні на ринку нерухомості, розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак в коментарі журналістам сайту Pro Гроші.

Як змінилися вимоги до орендованого житла

Зараз багато людей розглядають оренду житла з іншим поглядом. Торішній досвід ракетного терору і блекаутів вимагає від українців більшої обережності та планування.

Однією з головних змін є перевага низьких поверхів у багатоповерхових будинках. Тепер більшість людей обирають квартири не вище п'ятого або сьомого поверху, з урахуванням можливості дістатися до них пішки під час відключень світла.

Далі, людей хвилює близькість до об'єктів енергетичної інфраструктури, тобто, на оренду квартир поруч з такими об'єктами можна знайти знижку приблизно до 30%. Власники розуміють, що якимось чином їм все одно потрібно приваблювати орендарів і вони йдуть на такі поступки, – зазначила Вікторія Берещак.

Для багатьох орендарів стало важливим мати доступ до необхідної інфраструктури поблизу свого місця проживання. Якщо раніше це було скоріше бажанням, то зараз це стало практично необхідністю. Магазини, аптеки, медичні установи та інші важливі об'єкти повинні бути в пішій доступності, оскільки ніхто не хоче витрачати час на довгі поїздки під час відключення електроенергії.

Що стосується квадратури, то тут немає ніяких закономірностей. Умовно кажучи, зараз продовжує простежуватися тенденція на оренду багатокімнатних квартир, які люди орендують в складчину з кимось, або проживають разом зі своїми близькими, та на однокімнатні квартири для своїх власних потреб.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Чи дійсно житло за містом є комфортним та безпечним варіантом при блекаутах

Минулого року на ринку нерухомості спостерігалося збільшення попиту на заміські будинки/квартири. Однак, схоже, що ця тенденція в цьому році не розгортається так активно.

Зараз я не можу підтвердити факт про збільшення попиту, є незначне пожвавлення заміського ринку, але воно коливається в межах кількох відсотків. Тому ми не можемо говорити, що люди кинулися орендувати житло за містом через страх відключень світла.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Насправді досвід минулого року дещо загартував українців, і зараз всі ставляться до цього більш спокійно, тому що вже підготовлені до цього і морально, і забезпечили себе необхідними пристроями.

Чи важлива зараз наявність генератора в орендованій квартирі

На питання про наявність генераторів в орендованих квартирах слід відповісти обережно. Генератори є важливими для забезпечення електропостачання під час блекауту, але вони не підходять для всіх типів квартир.

Це практично неможливо, якщо у вас, наприклад, немає тераси, тому що це небезпечно. Зрозуміло, що наші народні "майстри" вигадують різні способи, наприклад, вішають генератор замість кондиціонера тощо, але все це сумнівна історія, це небезпечно. Тому в орендованій квартирі генератор ви знайдете, якщо це останній поверх і власна тераса, – зазначила Вікторія Берещак.

Як орендодавці готують нерухомість до можливих відключень світла

Орендодавці також реагують на нові реалії. Вони намагаються забезпечити житло стабільним інтернет-з'єднанням, щоб у разі відключень світла мешканці могли мати зв'язок зі світом.

Експертка зазначила, що зарядні станції та інші прилади, значно підвищуватимуть вартість житла, тому це не розповсюджена практика. У такому разі орендарям краще самим купити все необхідне, щоб потім це залишилося у їх користуванні.

Раніше журналісти сайту дізналися в експертки з нерухомості, які ЖК матимуть великий попит після війни. Також ми повідомляли, що Pro Гроші знайшли найдорожчий гараж в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.