Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад 200 тисяч гривень за магазин. Що відбувається з орендою в ТЦ Києва

Розповідаємо про ситуацію на ринку комерційної нерухомості в Києві під час війни

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок оренди в Києві потрохи оживає

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відкрити свій бізнес — суттєвий ризик, а зробити це під час війни — тим паче. Однак підприємці готові ризикувати навіть зараз, тож питання оренди приміщень під магазини, ресторани, салони та інше досі актуальне.

Деякі українці вважають, що такий грандіозний форс-мажор має суттєво збити ціни на оренду комерційної нерухомості, однак ринок стрімко відновлюється. Сайт Pro Гроші проаналізував ситуацію та поспілкувався з одним з українських підприємців про те, скільки коштує знімати приміщення у київських торговельних центрах і чи можна виторгувати знижку.

Від чого залежить ціна?

Найбільше ціна залежить саме від розташування, оскільки велике приміщення на околиці столиці може коштувати так само, як втричі менше у центрі.

Також сильно впливає престижність ТЦ чи бізнес-центру, у якому пропонують приміщення для оренди. До прикладу, досить велику торговельну площу (понад 74 м.кв) у Солом’янському районі з фасадною вітриною пропонують за ціною оренди хорошої однокімнатної квартири — 13,5 тис. грн, однак місце досить специфічне і маловідоме пересічним покупцям.

Віталій має свій бізнес з продажу аксесуарів до телефонів та інших гаджетів і орендує так званий "острівець" в одному зі столичних ТЦ у Шевченківському районі, площа близько 3 квадратних метрів, а вартість так само 13,5 тис. гривень.

Чоловік каже, що за мірками цього району це досить дешево і таку ціну вдалося узгодити із власником точки. Тож підприємець зазначає, що все індивідуально і треба домовлятися, щоб виторгувати для себе вигідні умови.

Ціна оренди дуже відрізняється і в середині самого ТЦ, пояснює Віталій, найдорожче зазвичай на першому поверсі й там, де найбільша прохідність покупців, а чим далі від людей — тим дешевше.

Особливо це стосується будівель, де магазини розташовуються не по колу чи у два паралельних ряди, а там, де структура складна і незрозуміла, в очі впадають лише перші декілька точок.

Чи роблять зараз знижки?

За словами Віталія, у ТЦ, де він орендує торговельний острівець, на самому початку повномасштабної війни орендодавці дійсно робити великі знижки, щоб втримати клієнтів

На початку війни була знижка близько 50%, коли люди тільки почали повертатися в Київ і торгівельний центр тільки запустився. Здебільшого всі отримували знижку у 50%, але все залежить від власника, бо у деяких знижка була 70%, далі 50%, далі 40%, щоб до кінця року знову вийти на суму довоєнного рівня, — розповідає бізнесмен.

Однак вже з жовтня ситуація змінилася і знижки почали скасовувати. Декому все ж вдалося домовитись лише про часткове відновлення ціни. Наприклад кав’ярня по сусідству мала знижку на оренду у 6 тис. гривень, і коли власник забажав повернути все на довоєнний рівень — захотіли з’їхати через дорогу оренду, тоді їм запропонували підвищити плату всього на 2 тис. гривень.

Що зараз з цінами?

Скласти загальне враження після моніторингу цін на відповідних онлайн-майданчиках дуже складно, оскільки вони відрізняються кардинально.

На лівому березі Дніпра біля метро Дарниця величезне приміщення у 350 квадратів пропонують усього за 70 тис. гривень, тоді як 180 метрів квадратних у бізнес-центрі на Печерську коштують 200 тис. гривень на місяць.

Фото: Скриншот
Фото: Скриншот

Фасадне приміщення у самому серці столиці під магазин обійдеться у 3 тис. доларів на місяць, а у популярному ТРЦ Гулівер вдалося знайти пропозицію за 75 тис. гривень на місяць (80 метрів квадратних). Ще одне приміщення у ТЦ на Львівській площі (центр Києва) пропонують за 7,6 тис. доларів, його площа дуже велика, однак продавець зазначає, що можна орендувати частину, розраховувати ціну будуть по вартості одного квадратного метра.

Фото: Скриншот
Фото: Скриншот

Фото: Скриншот

Фото: Скриншот

У районах, які знаходяться не в центрі, але й не на околиці орендувати приміщення середнього розміру з ремонтом можна за ціну від 20 до 40 тис. на місяць, наприклад, у великому ТЦ на Борщагівці приміщення розміром 50 метрів квадратних здають усього за 20 тис. гривень.

Фото: Скриншот
Фото: Скриншот

На що звертати увагу?

Іноді ціна в оголошенні здається надзвичайно привабливою, як і площа та розташування, але детально прочитавши опис та поспілкувавшись з продавцем, виявляється, що в приміщенні багато років не було ремонту, а це може створювати проблеми з електрикою, сирістю та й водопостачанням.

В цьому випадку капітальний ремонт ляже на ваші плечі, а значить і затрати на нього, які вам навряд чи покриють.

У деяких оголошеннях підступ полягає в тому, що туди не підведені міські комунікації або є проблеми з документами, тож спокушатися наднизькою ціною не варто.

Якщо ви хочете все ж ризикнути, обов’язково відвідайте приміщення особисто і перевірте усі документи. Пам’ятайте також про важливість доступності вашої точки покупцям, які не хочуть їхати на останній поверх чи блукати манівцями по безлюдних закутках торговельного центру.

Не дарма ціна так сильно залежить від розташування, бо вищу ціну за оренду можна "відбити" величезною кількістю покупців, які завітають за вашими товарами, однак це рішення підходить не всім підприємцям.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 5 трендів на ринку нерухомості цієї осені й розповідав, що робити, якщо забудовник не віддає квартиру і чи є шанси повернути гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.