Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Дії з’явився новий сертифікат – як і коли українці зможуть його використати

Завдяки державній програмі, постраждалі від війни українці, чий дім зруйнували окупанти, можуть купити нове житло

Фото: УНІАН, Pexels, Денис Шмыгаль/Telegram. Колаж: Pro Гроші

В Дії можна побачити житловий сертифікат на купівлю квартири

Фото: УНІАН, Pexels, Денис Шмыгаль/Telegram. Колаж: Pro Гроші

28 вересня в мобільному додатку "Дія" почали з’являтися житлові сертифікати, необхідні для купівлі нової квартири, замість зруйнованої росіянами. Поки що скористатися ними неможливо, але за кілька місяців планується повноцінний запуск.

Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Програма державної підтримки розрахована на українців, які втратили житло внаслідок активних воєнних дій. Якщо раніше в рамках "єВідновлення" давали кошти на ремонт пошкодженої оселі, то тепер можна отримати фінансування для купівлі нової квартири. Всі наші громадяни, які подавали заявку через "Дію", зможуть в окремій вкладці побачити власний сертифікат.

Алгоритм звернення за компенсацією вимагав таких процедур:

  • подача заявки на отримання відшкодування;
  • перевірка та підтвердження руйнації спеціальною комісією органів місцевого самоврядування;
  • визначення суми компенсації;
  • генерація сертифіката в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Тепер до списку додали перегляд документа в мобільному застосунку. Він містить інформацію про точну суму коштів, затверджених за програмою. Але їх ще не можна використати на цільові потреби. Як зауважив Денис Шмигаль, механізм доопрацьовується:

"Плануємо повноцінний запуск уже в листопаді цього року. Міністерство відновлення та Міністерство цифрової трансформації детально поінформують, як сертифікати можна буде використати".

Поки відсутні деталі, власники документа можуть обирати варіанти майбутнього житла та ознайомлюватися з оптимальними для себе пропозиціями на ринку нерухомості.

Які умови отримання житлового сертифіката

Раніше ми розповідали, що право на компенсацію від держави можуть мати лише фізичні особи – громадяни України, які є власниками знищеної житлової нерухомості (квартири, будинку, об’єкту будівництва) та не перебувають у санкційних списках, не мають судимості за вчинення злочинів проти основ національної безпеки.

Українців попереджали про такі умови участі в державній програмі "єВідновлення":

  • за знищене майно відшкодування не виплачується;
  • сертифікат можна витратити лише на купівлю житлового приміщення за суму, визначену спеціальною комісією;
  • можна отримати грошову компенсацію, замість сертифіката для фінансування будівництва;
  • немає обмежень щодо місцезнаходження, типу та площі нового зведеного будинку;
  • на використання коштів дається 5 років з дня видачі сертифіката.

Громадяни України мають змогу подати заявку протягом дії воєнного стану та ще рік після його скасування. До звернення необхідно долучити копії документів, що підтверджують право власності на об’єкт, а також матеріали фото- і відеофіксації житла до та після руйнування (за наявності).

Фінансування програми здійснюється різними шляхами, зокрема, коштами державного та місцевих бюджетів, міжнародних фінансових організацій, кредиторів, інвесторів, поворотною чи безповоротною матеріальною підтримкою з-за кордону, репараціями та іншими стягненнями з Росії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як може змінитися ринок нерухомості за 5 років. Також ми повідомляли, що в оголошеннях тепер нові ціни та розповідали, що трапилося з вартістю 1-кімнатних квартир по всій Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.