Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за знищений дім: коли українці зможуть отримати житлові сертифікати

Раніше держава відшкодовувала кошти лише за пошкоджені квартири й будинки, але з осені розпочнуться модернізовані виплати

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, Pinterest, Вечірній Київ. Колаж: Pro Гроші

Компенсацію за знищене житло почнуть видавати восени

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, Pinterest, Вечірній Київ. Колаж: Pro Гроші

1 серпня стартував другий етап програми "єВідновлення". Він передбачає, що українці, житло яких повністю зруйноване внаслідок активних бойових дій, також зможуть отримати компенсацію на купівлю нової нерухомості.

Про це розповіла голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

На конференції "Перемога заради майбутнього України: прозорість та ефективність" голова партії "Слуга народу" зауважила, що з 33 тисяч поданих заявок на відшкодування ремонту пошкодженого житла опрацювали тільки 6 тисяч, тобто 18% від загального обсягу. Через повільні темпи видачі компенсації учасники другого етапу можуть очікувати на отримання перших сертифікатів орієнтовно з осені 2023 року.

Олена Шуляк запевнила, що держава не буде втручатися у житлові сертифікати та змінювати обрані українцями параметри. Саме заявник буде вирішувати, що робити з виплатами – витратити на об’єкт вторинного чи первинного ринку.

"Ми передбачили механізм прямої виплати коштів в руки безпосередньо громадянам. Саме вони обирають населений пункт, тип свого нового житла: чи це квартира на вторинному ринку, чи інвестиція в первинну нерухомість. Це наша принципова позиція і на ній ми стоятимемо до кінця", – зазначила чиновниця.

Розгляд заявок, рішення про ухвалення чи відмову, обстеження об’єктів тощо покладено на комісії, створені при органах місцевого самоврядування. Станом на початок серпня їх 520.

Бета-тестування для українців

З 18 липня у мобільному застосунку "Дія" можна долучитися до бета-тестування процедури подання заяви на отримання компенсації за повністю зруйноване житло. Першими це здійснити мали можливість мешканці Київської області, а саме Мощуна та Бородянки. Доступ до тесту відкрили:

  • громадянам, яким виповнилося 18 років;
  • особам з верифікованим РНОКПП;
  • людям, які попередньо надіслали повідомлення про зруйноване майно;
  • єдиним власникам майна, що зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП).

Гроші за ремонт домівки

Відшкодування передбачалося на будівельні матеріали та послуги підрядників, які б виконували ремонт пошкодженого житла. Але чимало українців, не чекаючи ухвалення заявки, самостійно відремонтували свої квартири та будинки.

Тож уряд почав розробляти механізм для призначення коштів громадянам України, які встигли реконструювати оселю за особисті фінанси. Цим займаються Мінінфраструктури й Мінцифри, орієнтовний час завершення підготовки – осінь 2023 року, після чого почнуться відповідні виплати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військові можуть отримати компенсацію за оренду житла. Також ми повідомляли про компенсацію за зруйноване житло після підриву Каховської ГЕС і розповідали, які зміни запровадив уряд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.