Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці скуповують житло в Туреччині? За скільки можна купити квартиру в курортній країні

Протягом 2022 року ціни на житло в Туреччині зросли майже втричі, однак це не заважає українцям купувати там житлову нерухомість

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом 2022 року українці купили більше турецького житла, ніж в попередні роки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зміни на ринку нерухомості відбуваються не лише в Україні. За останній рік ціни на житло в Туреччині зросли втричі, однак це не завадило українцям у 2022 році купити там значно більше житла, ніж у попередні роки.

Сайт Pro Гроші розповідає, як змінились ціни на житло в Туреччині.

З січня по жовтень українці купили майже 2 тисячі будинків і квартир в Туреччині, а точніше — 1 991 об'єкт житлової нерухомості. У 2021 році наші громадяни купили в цій країні 1 246 будинків і квартир, а у 2020 – 771. Однак у 2022 році війна спонукала до купівлі тих, хто досі вагався.

Наразі українці входять до першої десятки іноземців, які купують найбільше турецької нерухомості та посідають у цьому питанні шосте місце. Житло на турецькому ринку нерухомості невпинно зростає в ціні, однак є ще немало наших громадян, які можуть собі дозволити купівлю закордонної нерухомості.

За скільки можна купити квартиру в курортній країні

В деяких містах Туреччини вартість житла виросла втричі, а то й більше. Наприклад, в Анталії житло подорожчало на 246%, у Стамбулі – на 229%, в Анкарі – на 208%, в Мугле – на 160%, в Мерсіні – на 22%. В середньому за рік вартість турецького житла зросла майже на 199%.

У жовтні 2022 року середня вартість квадратного метра житлової нерухомості в Туреччині становила 12 571 ліру (24 963 гривень), а середня ціна житлового об’єкта досягла 1 634 230 лір (3 245 265 гривень). Така вартість житла практично відповідає цінам на українському ринку нерухомості у Києві, однак в столиці за такі гроші пропонують вдвічі менше житло.

Що очікується на ринку нерухомості України вже взимку

До нового року ціни на вторинне житло в Україні можуть впасти ще на 15%, та зацікавленість у продажу житла серед населення буде вищою, ніж у купівлі. У 2023 році українці будуть готові продавати свою нерухомість дешевше, аби мати готівку на руках, тому що зараз спостерігається тренд до накопичень у національній валюті.

З ниження цін на квартири на вторинному ринку може відбутись через низький попит, продавці намагатимуться знизити ціну до мінімуму, щоб якомога швидше продати нерухомість та отримати готівкову валюту.

При продажі квартири певну перевагу віддаватимуть покупцям, які готові заплатити одразу всю суму, до того ж в іноземній валюті. На фоні війни та невпевненості в тому, що житло може залишитися цілим, наявність грошових заощаджень виглядає як прагматичніший сценарій, ніж наявність квартири, якої може будь-якої миті не стати.

Раніше ми розповідали, на які квартири буде попит у 2023 році. Також ми писали, які ціни на квартири в ЖК у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.