Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці чекають на диво? Якими будуть ціни на квартири у 2023 році

Через війну дохід населення помітно зменшився, але й попит на нерухомість впав

Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку нерухомості змінилася

Колаж: Pro Гроші

Українці очікують, що у 2023 році вартість нерухомості може знизитися на 50%, порівняно із тією, яка була напередодні повномасштабного вторгнення РФ у лютому.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов.

За його словами, українці обґрунтовують такі очікування тим, що дохід населення зменшився, попит на нерухомість впав, отож ринкова модель "попит та пропозиція" розбалансована.

Водночас експерт пояснює, оскільки власники нерухомості, тобто продавці чи орендодавці, не бачать реальних угод на ринку купівлі-продажу, то пауза тримається і продовжить триматися на цьому рівні найближчим часом.

Попит на вторинне житло зростає

Через війну забудовники менш активно рекламують свої проєкти й загалом спостерігається підвищений попит на житло вторинного ринку.

Ініціатива ціноутворення переходить до вторинного ринку нерухомості, тому що забудовники зупинились та не витрачають кошти на рекламу. Рієлтори, що зможуть довести до власника стартові ціни та продати нерухомість, мають всі шанси виступити двигуном ринку нерухомості у 2023 році, — пояснює Артюхов.

Також на користь вторинного житла грає і те, що не потрібно роками чи місяцями чекати його будівництва.

Ціни на квартири у грудні

Середня вартість квадратного метра у новобудовах у Києві у грудні дещо зросла і зараз становить 48 300 гривень (у листопаді це було 48 200 гривень).

Преміумклас. Наразі в таких ЖК квадратний метр коштує в середньому 124 600 гривень, у листопаді середня ціна становила 132 800 гривень. Однокімнатна квартира в ЖК такого класу коштує в середньому 8,9 млн гривень.

Бізнес-клас. Вартість також зросла й у грудні квадратний метр коштує в середньому 70 700 гривень. У листопаді ціна становила 69 400 гривень. В новобудовах такого класу однокімнатні квартири продають в середньому за 5 млн гривень.

Комфорт-клас. Середня вартість квадратного метра у грудні 2022 року становить 38 500 гривень, що на 1 500 гривень дорожче, ніж у листопаді. Однокімнатна квартира в таких новобудовах коштує в середньому 2 млн гривень.

Економклас. Вартість підвищилася суттєво і наразі становить 34 900 гривень, у листопаді квадратний метр коштував 31 000 гривень. В таких новобудовах вартість однокімнатної квартири становить 1,2 млн гривень.

Раніше ми розповідали про топ-3 квартир, до яких треба придивитися у 2023 році. Також ми писали про те, що відбувається на ринку оренди в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.