Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці більше не хочуть жити в Києві? Який феномен відбувся на ринку нерухомості

Ринок нерухомості відобразив сучасні тенденції та вплив повномасштабної війни в Україні

Фото: Pexels

Київська область випереджає столицю за кількістю нових ЖК

Фото: Pexels

Ринок нерухомості в Київській області пройшов чергові зміни, відображаючи сучасні тенденції та вплив глобальних подій на житловий сегмент. В цій місцевості протягом 2023 року кількість об'єктів нерухомості в активній стадії реалізації зросла на 8,3%, до 221 об'єкта. Водночас у столиці показники знизилися на 4%, до 175 об'єктів.

Про це розповів засновник M4U Володимир Даниленко агентству Інтерфакс-Україна.

Що відбувається з ринком нерухомості в Київській області

В Київській області, попри збільшення кількості об'єктів, які знаходяться на етапі активного будівництва, ці показники все ще нижче за довоєнні. Наприклад, у січні 2022 року таких об’єктів було 263.

"Відновлювати роботи дещо активніше, порівняно зі столичними, девелоперам передмістя допомагає участь у програмі "єОселя". У Київській області набагато більше об’єктів, які відповідають критеріям програми, а завдяки більш доступній ціні вони мають більший попит, зокрема у внутрішньо переміщених українців", – пояснює Даниленко.

У Київській області спостерігається висхідний тренд у більшості сегментів нерухомості, за винятком бізнес-класу. Тенденція до зростання цін вказує на стабільність ринку та сприятливі умови для інвесторів і покупців. Зростаючий попит на комфорт-клас та соціальне житло може стати ключовими факторами для розвитку ринку в найближчому майбутньому.

Засновник M4U розповів, що в Київській області середня вартість "квадрату" до 32,3 тис. гривень. Цей показник демонструє збільшення на 2,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року і на 1,8% вище за ціни на початку поточного року.

Більшість доступних квартир продаються в ціновому діапазоні від 26 до 32 тис. гривень за квадратний метр. Найбільша активність у будівництві та продажу нових житлових комплексів спостерігається в містах Ірпінь (39), Софіївська Борщагівка (20) і Буча (14).

Яка ситуація з новобудовами в Києві

Як вже зазначалося, в столиці кількість об'єктів в активній стадії реалізації знизилася на 4%, до 175 об'єктів. Це може свідчити про те, що забудовники скоротили активне будівництво.

Даниленко також зазначив, що найбільше житлових комплексів в активній стадії будівництва і продажу розташовані в Голосіївському (28), Печерському (27) і Шевченківському (25) районах Києва, тоді як найменше таких об'єктів є в Деснянському (10), Святошинському (11) та Оболонському (11) районах.

Що відбулося з цінами на квартири в новобудовах столиці

Даниленко розповів, що в жовтні 2023 році середня вартість квадратного метра первинної нерухомості в Києві становить 61,8 тис. гривень. Це на 2,2% більше, ніж у жовтні минулого року, та на 0,3% менше, ніж на початку поточного року.

Даниленко зазначив, що ціни на нерухомість зазнали лише незначних змін впродовж року. Зокрема, квадратний метр нерухомості економкласу подорожчав на 5,2% за рік, однак порівняно з квітнем цього року ціни знизилися на 1%.

Засновник M4U пояснив, що ціни на нерухомість піддалися впливу зміни курсу іноземної валюти, реакції забудовників на зменшення попиту протягом і після травневих ракетних ударів.

У які ЖК українцям варто інвестувати

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла в коментарі сайту Pro Гроші, що до ліквідних форматів ЖК, які не втрачають своєї популярності, включають:

  • комфорт плюс та бізнес-клас;
  • поліфункціональний квартал, поліфункціональний кластер, екокомплекс з рекреаційною складовою, багатофункціональний комплекс, "місто в місті".

Великий попит цілком логічно спрямований на вказані формати. Проте Вікторія Берещак зауважує, що важливіше, ніж концепція та формат, – це фактична реалізація будівництва. Під час воєнних подій стає очевидним, хто дійсно будує, а хто лише удає. Тож інвесторам рекомендується ретельно аналізувати інфраструктуру, репутацію забудовника та перспективи регіону перед прийняттям рішення про нові проєкти.

Раніше ми повідомляли, що Pro Гроші знайшли найдорожчий гараж в Україні. Також наша редакція поспілкувалася з оглядачкою ринку нерухомості та дізналася, як змінилися вимоги українців до орендованих квартир.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.