Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиції в майбутнє – які ЖК матимуть великий попит після війни

В ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші експертка з нерухомості розповіла, у які житлові комплекси варто вкладати гроші

Фото: Pexels

Експертка розповіла, які ЖК будуть виграшними після війни

Фото: Pexels

В Україні вже декілька років триває повномасштабна війна, але це не призупиняє інтерес до інвестицій в нерухомість. А після закінчення бойових дій попит на житло зросте ще більше. Тому вже зараз у деяких людей виникає питання щодо того, які житлові комплекси будуть популярні після закінчення війни та куди варто інвестувати гроші.

На цю тему наші журналісти поспілкувалися з оглядачкою ринку нерухомості Вікторією Берещак.

Які ЖК матимуть попит після війни

За словами експертки, ліквідними форматами житлових комплексів, які вже себе зарекомендували та не втрачають своєї популярності навіть зараз, в непростий період для ринку, залишаються:

  • по-перше, сегмент комфорт плюс та бізнес-клас;
  • по-друге, формати – поліфункціональний квартал, поліфункціональний кластер, екокомплекс з рекреаційною складовою, багатофункціональний комплекс, "місто в місті".

Тобто це формати, які передбачають комплексну забудову, або єдиний формат, має відносно точкову забудову – це багатофункціональний комплекс. При цьому там дуже продумане просторове зонування та наповнення, з усіма необхідними функціями та інфраструктурою для мешканців цього ЖК за концепцією "15-хвилинного міста". Тобто, це коли багатофункціональний комплекс, який розташований, як правило в центральному діловому районі, має свій набір інфраструктурних елементів.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Тобто, завдяки основному наповненню, люди можуть дістатися пішки до потрібних об'єктів лише за 15 хвилин. Інші житлові комплекси передбачають інтегровану забудову, ретельне планування території з урахуванням різних вікових груп мешканців, сценаріїв життя та різноманітних потреб.

Житловий комплекс у Києві
Житловий комплекс у Києві
Фото: ЛУН

З іншого боку, це означає розуміння того, як ефективно розміщувати людей, власників домашніх тварин, батьків та інші категорій жителів. Берещак також зазначила, що важливим аспектом є ще й різноманітна інфраструктура, яка відповідає потребам різних цільових аудиторій.

У які житлові комплекси варто інвестувати

Найбільший попит буде сконцентрований саме на вищезазначених форматах, але потрібно розуміти, що формати та продуманість це добре, але якщо забудовник не будує, то ніякий формат не врятує ситуацію, – зазначила Вікторія Берещак.

Експертка зазначила, що під час війни стає легше спостерігати, хто реально будує, а хто робить лише видимість. Тож, окрім концепту та формату, дуже важливо враховувати готовність будівництва. Інвесторам рекомендується бути відкритими до нових проєктів, але також дуже уважно досліджувати інфраструктуру, репутацію забудовника та перспективи розвитку регіону, де розташований об'єкт.

Важливо перевіряти інформацію про забудовника
Важливо перевіряти інформацію про забудовника
Фото: Pexels

Ще треба розуміти, що концепт будівництва не має бути злизаний з конкурентів по ринку. Концепт має бути продуманий відповідно до локації, місце розташування комплексу, до запитів мешканців тощо. Він має бути правильно вписаний і в урбаністичний ландшафт, і в природній. Мають бути правильно обіграні природні зони тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

На думку експертки, в майбутньому виграватимуть ті комплекси, які виконують екосистему для життя з урахуванням того, щоб налагодити сусідські відносини з вже наявною забудовою і створити нові соціальні атракції, які будуть задовольняти потреби покупців цього житла.


Наразі люди впевнено можуть інвестувати у такі житлові комплекси, і після припинення військових дій це стане ще більш вигідним. Однак, існує ключовий аспект: при покупці квартири в таких житлових комплексах з метою інвестицій, важливо усвідомити, що ви не єдиний розумний інвестор. Враховуючи велику конкуренцію на ринку, важливо передбачити заздалегідь, до яких цілей ви придбаєте цю нерухомість і яку мету вона повинна задовольняти.

Раніше ми вже розібралися з експерткою, скільки коштує паркомісце у Києві та які проблеми можуть спіткати інвесторів. Також ми робили огляд найдешевшої квартири в Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.