Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці активно купують житло за кордоном: які країни обирають найчастіше

Розповідаємо, у яких країнах українці найчастіше купують собі житло під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У яких країнах українці купують житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через війну з Росією багато українців у 2022 році виїхали за кордон і навіть купували там собі житло. Наприклад, впродовж останніх шести місяців наші краяни придбали утричі більше закордонного житла, ніж за аналогічний період 2021 року.

Про це розповів засновник компанії Hayat Estate В'ячеслав Фоменко.

У яких країнах українці купували житло найчастіше

За підсумками 2022 року одним із найбільш популярних напрямків серед українців стала Туреччина. Цю країну обирали з кількох причин. По перше, нерухомість тут значно дешевша, ніж у ЄС, а по-друге — тут теплий клімат і проста процедура купівлі житла. До того ж власники нерухомості у Туреччині мають можливість отримати посвідку на проживання.

"Наші громадяни переїжджають до Туреччини не лише в пошуках порятунку від війни та за теплим кліматом – вони шукають своє середовище. Українська діаспора в країні за чисельністю може зрівнятися з нашою діаспорою в Польщі. В Аланії є українські школи, дитсадки, ресторани та магазини", — розповідає Фоменко.

Крім Туреччини, українці активно купували житло й у країнах Євросоюзу, а саме:

  • в Іспанії;
  • Португалії;
  • Німеччині;
  • Польщі;
  • Болгарії.

Ще один напрямок для купівлі житла – теплі країни:

  • Об'єднані Арабські Емірати;
  • Таїланд;
  • індонезійський острів Балі.

"Ці місця популярні не лише серед українських покупців, а й серед українських забудовників, які почали розвивати там свої проєкти, як і в Туреччині. В останні роки цей ринок переживає стрімке зростання: його обсяг збільшується завдяки масштабним девелоперським проєктам, зростають ціни на нерухомість", — зазначає експерт.

Ринок нерухомості в Україні в умовах війни

За словами маркетинг-директора ЛУН Дениса Суділковського, з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року в Україні не збанкрутував жоден із забудовників.

"Навіть у Харкові влітку зводили будинки. Не надто масштабно (зараз там будують 19 житлових комплексів проти 74 до війни), але будинки вводять в експлуатацію", – зазначив експерт.

При цьому у західних областях відновили приблизно 90% будівництва. А ось у Києві та області цей відсоток теж вищий за 50. Приблизно 60% будмайданчиків працюють також і в Одесі.

Раніше ми розповідали, як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб отримати компенсацію. Також ми писали, чому в Україні може розпочатися панічний розпродаж нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.